sobota, 28 marca 2015

WIELKANOCNY KLOPS Z JAJKIEM


Kojarzy mi się z Wielkanocą. Piekła go moja mama właśnie z tej okazji. Oryginalny był mięsny.
Pierwsze próby przerobienia go na wersję wegetariańską, były porażką. 



Miało to miejsce  wiele lat temu, więc moje umiejętności były nieco inne, a dostępność produktów ograniczona.  Ale, że praktyka czyni mistrza, receptura została dopracowana i teraz klops wychodzi idealny. 
Podstawą jest zielona soczewica z dodatkiem ryżu i warzyw. A wnętrze klopsa wypełniają jajka na twardo.
Oczywiście w najbliższe Święta nie zabraknie go na stole :) .





Składniki:
  • 350 g zielonej soczewicy;
  • 100 g ryżu;
  • 1 duża marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 3 liście laurowe;
  • 1 jajko surowe;
  • 3 jajka na twardo;
  • 3 średnie cebule;
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
  • 2 łyżeczki majeranku:
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki;
  • 2 łyżeczki czarnej gorczycy w ziarnach, do posypania;
  • 3 łyżeczki przyprawy do pieczeni wieprzowej Kotanyi *
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu;
  • sól;

* Całkiem przyzwoita mieszanka ziół z dodatkiem soli, bez żadnych złych dodatków.



Wykonanie:

Soczewicę namoczyć, najlepiej na noc.  Odlać wodę, kilka razy wypłukać. Nalać nowej i ugotować z dodatkiem liści laurowych (ok. 40 minut).

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Pod koniec dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Ryż  i warzywa ugotować.

Wszystko razem wymieszać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać surowe jajko, przyprawy i wymieszać.

Brytfankę keksową wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Połowę masy umieścić w brytfance, wyrównać. Ułożyć wzdłuż trzy obrane jajka na twardo, lekko je  wcisnąć. Przykryć pozostałą częścią masy, w taki sposób, aby masa dokładnie otaczała jajka.

Wierzch klopsa wyrównać i zaokrąglić na bokach. Posmarować olejem i posypać gorczycą.

Piec ok. godziny w 170 stopniach.

Kroić, gdy klops będzie zupełnie zimny.






30 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam żadnego klopsa, ale Twój przepis bardzo mnie zaciekawił i nie wykluczone, że w tym roku na Wielkanoc zrobię coś podobnego :):) Wygląda naprawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam :) Jak zrobisz raz to na pewno będziesz do takiego, czy podobnego klopsa wracać :)

      Usuń
  2. apetyczny klops, nawet mięsożercy by się skusili na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny ten klops, w takiej wersji na pewno bym go spróbowała, bo mięsnych nawet palcem nie tknę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem szczerze, że wygląda bardzo smakowicie! Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale :-) super pomysł na świąteczny stół :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda to świetnie a u nas nigdy się takich oczków nie robi :/

    OdpowiedzUsuń
  7. a to ci klops! wygląda fenomenalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja robie z mięsem:) Twój wygląda świetnie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Klops wygląda świetnie i bardzo apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda :) Taka pieczeń z jajkiem to must have na moim świątecznym stole !

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne na świąteczny obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszności tu u Ciebie, będę zaglądać regularnie! A ten klops z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. Co prawda lubię mięso, ale Twój klops tak apetycznie wygląda,że zjadłabym parę porcji;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten klops bardzo mi pasuje...

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie też zagości na stole w tym roku. Co prawda mięsny, ale Twój przepis też bardzo mi się podoba. Wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny, chyba mnie zainspirowałaś do zmian ;)

    OdpowiedzUsuń