Nigdy nie byłam
przywiązana do jednego przepisu na ciasto drożdżowe. Zbyt często go nie piekę,
zazwyczaj z okazji świąt i jeszcze może kilka razy w roku. Prawie za każdym razem testuję inną recepturę.
Dzisiejsza powstała na
podstawie przepisu, który znalazłam
tutaj.
Tak naprawdę wcale nie
miałam zamiaru piec drożdżowej baby na te święta. Tym razem na stole miały
znaleźć się mazurki i sernik. Sytuacja się zmieniła, gdy odkryłam, że
jestem posiadaczką glinianej formy na babę. Znalazłam ją u mojej mamy. Nie wiem
jak to się stało, że do tej pory umknęła mojej uwadze. Teraz się objawiła ku
mojej wielkiej radości.
Chęć przetestowania tej
formy była większa od braku czasu. Miałam świadomość, że taki wypiek trochę
inaczej smakuje niż z metalowej czy sylikonowej foremki. Szczególnie, że przed
pieczeniem formę glinianą trzeba namoczyć. Co pewnie jak nietrudno się domyśleć skutkuje
tym, że baba jest bardziej wilgotna niż ta z normalnej foremki.
Zaskoczenia nie było.
Babka wyszła pyszna. Polecam nabycie lub odkrycie w zakamarkach własnego czy
bliskich kredensu glinianej formy do ciasta.
Nie pożałujecie !
Nie jestem pewna, czy nie
jest to mój ostatni post przed świętami. Jeszcze jeden może się zdarzyć. Ale jakby
się nie zdarzył…
Chciałam życzyć Wszystkim zdrowych, wesołych i oczywiście smacznych Świąt Wielkanocnych i umiarkowanie
mokrego dyngusa J
Serdecznie pozdrawiam,
Agnieszka
Jak już
wcześniej pisałam babkę upiekłam na podstawie przepisu z bloga Kwestia Smaku. Zrobiłam
ją z połowy porcji. Wyszła jedna średniej wielkości.
Glinianą formę przed
pieczeniem moczyłam przez 30 minut.
Później wyrobione i raz wyrośnięte ciasto, rosło w niej ok. 30 minut.
Temperatura pieczenia 180
stopni.
Formę z ciastem wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika. Od momentu, gdy piekarnik osiągnął wybraną temperaturę, ciasto piekłam ok. 40 minut.
Baba wygląda smakowicie :) My bardzo lubimy drożdżowe wypieki ale musimy ich unikać :/
OdpowiedzUsuńJednak to są Święta więc trzeba sobie czasem dogodzić! stąd u nas też drożdżowy wypiek :)
P.S bardzo ładna forma tej babki :) niby zwykła a jednak inna :D
Jasne, w święta można sobie trochę kulinarnie poszaleć :)
UsuńDawno takiej nie piekłam. Spokojnych Świąt Wielkiej Nocy życzę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńBabki drożdżowe są pyszne. Fajna forma. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda tak bardzo apetycznie, muszę sprawdzić czy czasem gdzieś w domu nie ma takiej formy, no i wzajemnie wesołych, szczęśliwych i spokojnych świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWprost idealna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZakochałam się w tej formie - dosłownie szaleję. A baba taka cudna wyszła i tak pięknie ozdobiona - idealna :) Wesołych Świąt !
OdpowiedzUsuń:) Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
UsuńAle piękna baba! Wysoka i pulchna - a mi zawsze zakalec wychodzi... :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo długo omijałam przepisy na ciasto drożdżowe. Dużo wyrabiania, a efekt nie zawsze zadowalający. Moje pierwsze było według przepisu, który nie wymaga wyrabiania. Składniki umieszcza się w misce na noc, a rano miesza i gotowe jest do pieczenia. Zawsze wychodzi :)
UsuńOśmielona tym sukcesem, sięgałam po kolejne receptury i okazało się, że jakoś wychodziło.
Grunt to się nie poddawać. Pozdrawiam.
Wygląda bardzo dostojnie i przepysznie :) Nigdy jeszcze nie robiłam drożdżowej babki i w tym roku raczej mi się to nie uda :/ A ta forma musi być super ;)
OdpowiedzUsuńFormę zdecydowanie polecam :) Teraz muszę kupić glinianą formę do pieczenia chleba. Już sobie wyobrażam jak taki chleb musi być pyszny :)
UsuńUwielbiam Twój sposób pisania :) Wszystko tu jest takie apetyczne , nawet kwiaty forsycji :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzą fani z południa :)
Bardzo dziękuję i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt !
UsuńO matko ale ona wygląda ... cudowna :) Wesołych Świąt !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również Wesołych Świąt życzę !
UsuńPo Twoim wpisie czuję, że muszę szybko wynaleźć gdzieś glinianą formę! Wszystkiego dobrego i pogody ducha! :)
OdpowiedzUsuń:) Wielkie dzięki ! Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !
Usuńbardzo pyszna i puszysta babka :) na święta idealna :) Pozdrawiam Świątecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Wszystkiego dobrego ! Pozdrawiam.
UsuńFantastyczna forma, też bym taką chciała :D A babeczka pierwsza klasa :D Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń:) Bardzo dziękuję i również życzę Wesołych Świąt !
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosła :) Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę Wesołych Świąt !
UsuńCudowna babeczka :-) Wesołych Świąt :-))))
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę Wesołych Świąt !
UsuńWspaniała babka :) Nie piekłam nigdy w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ! A formę polecam, zdecydowanie warto ją mieć :)
Usuńglinianej formy nie mam, ale może gdzieś kupię. M.in. żeby piec drożdżowe ciasta, ponoć smakują rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńBardzo polecam glinianą formę :)
UsuńU mnie drożdżowej w tym roku nie było, jedynie piaskowa. Patrząc na Twoją, zaczynam jednak troszkę żałować ;)
OdpowiedzUsuńta babka wygląda obłędnie, już mam na nią ochotę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńZ taką fajną formą też bym zmieniła plany i upiekłabym babę, wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuń:) Bardzo dziękuję.
UsuńPięknie wygląda, do tego super dekoracja. Babki to się znają na babkach :)
OdpowiedzUsuńśliczna babka musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńŚliczna ta babka i.... forma :) muszę się rozejrzeć za taką..... też mam starą formę ale żeliwną, bardzo ciężką. Baby się w niej dobrze pieką tylko trzeba troszkę mniejszą temperaturę nastawić, bo to żeliwo bardzo dobrze i szybko się nagrzewa..... pierwsza baba z formy była troszkę spalona :/ ale kolejna już super :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńgliniana forma.. <3
OdpowiedzUsuńja fanką smakową babek nie jestem, ale już wizualnie bardzo!
Ale puszysta !
OdpowiedzUsuń