wtorek, 19 maja 2015

CIASTO Z MUSEM RABARBAROWO - JABŁKOWYM









Czas rabarbaru nastał :). Należy nim się cieszyć póki jest, bo później zniknie na rok. Bardzo lubię jego smak, natomiast nie przepadam za jego włóknistą strukturą. W każdym daniu, które przygotowuję z jego udziałem staram się jej pozbyć.

Dzisiaj proponuję tartę  z musem rabarbarowo - jabłkowym.  Słodko kwaśny deser z charakterystycznym zapachem i smakiem rabarbaru idealnie wpisuje się w majowy czas.























Składniki:

  • 3-4 jabłka;
  • ½ kg rabarbaru;
  • 3 jajka;
  • ½ szklanki cukru;


Wykonanie:

Ciasto przygotować z połowy porcji według przepisu tutaj.

Jabłka i rabarbar obrać pokroić na kawałki. Umieścić w żaroodpornym naczyniu z przykrywką  i piec ok. 30 minut w 160 stopniach.

Przestudzić i zmiksować na mus.

Naczynie do tarty wylepić ciastem i podpiec w piecyku nagrzanym do 170 stopni około 15 minut.

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mus rabarbarowo – jabłkowy dobrze wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto.

Białka ubić  z łyżką cukru na sztywną pianę i wyłożyć na wierzch ciasta.


Piec w piecyku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut.





11 komentarzy:

  1. Rabarbar i jabłko to musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre połączenie, słodkie i kwaskowate na kruchym cieście :}

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszne :) i ten mus mniam, na samą mysl się rozpływam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie i bardzo podoba mi się to połączenie; ) Ja w tym sezonie ciasta z rabarbarem jeszcze nie robiłam i najwyższy czas to zmienić; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie i bardzo podoba mi się to połączenie; ) Ja w tym sezonie ciasta z rabarbarem jeszcze nie robiłam i najwyższy czas to zmienić; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie i bardzo podoba mi się to połączenie; ) Ja w tym sezonie ciasta z rabarbarem jeszcze nie robiłam i najwyższy czas to zmienić; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Rabarbar wcinamy na potęgę :D Ostatnio zapiekałyśmy go z kruszonką migdałową a nawet powstało ciekawe ciasto/torcik trochę z przypadku xD
    Twoja propozycja wygląda świetnie! Rabarbar mimo swojej kwaśności idealnie pasuje do słodkich wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne połączenie, idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne ciasto. W tym roku z rabarbarem piekłam dopiero raz, więc muszę to teraz nadrabiać;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasto, z chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciasto, z chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń