środa, 4 marca 2015

PIERNIKOWE CIASTO Z DYNIĄ I LUKREM FISTASZKOWYM


W mojej kuchni przyszedł czas na dynię. Leżała na kuchennym parapecie od października. Wyglądała tak pięknie, że za każdym razem jak wpadał mi do głowy pomysł na przepis z dynią, już miałam ją wykorzystać i robiło mi się żal. Ostatnio nawet kupiłam kolejną na targu, żeby zrobić krem dyniowy. A z reszty powstała zupa.



Dynie bardzo dobrze znoszą długie przechowywanie, ale przecież nie będę testowała jej wytrzymałości, bo w końcu wyląduje w koszu. Trochę z bolącym sercem, ale  postanowiłam zagospodarować jej potencjał. Teraz z całą pewnością kilka dyniowych przepisów pojawi się na blogu. 
W pierwszej kolejności  ciasto. Ten pomysł chodził mi po głowie od dłuższego czasu. Jest to ciasto piernikowe z dynią, polane lukrem fistaszkowym. Inspiracją do zrobienia  lukru był przepis tutaj. Mój jest trochę inny, ale fistaszki w roli głównej są :).






Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni;
  • 250 g mąki;
  • 150 g brązowego cukru;
  • 100 g masła;
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody;
  • szczypta soli;
  • ewentualnie trochę mleka lub wody:


Lukier:
  • 3-4 łyżki brązowego cukru pudru;
  • trochę gorącej wody
  • 3-4 łyżki zmielonych niesolonych fistaszków;
  • garść fistaszków do dekoracji;



Wykonanie:

Ciasto:

Całe jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę.

Dodać puree z dyni i rozpuszczone masło. Wymieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą solą i przyprawą do piernika. 

Suche produkty wsypywać partiami do masy dyniowo - jajecznej i mieszać mikserem.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dolać trochę wody lub mleka.

Lukier:

Do miski wsypać cukier puder. Dodać odrobinę gorącej wody i rozmieszać.
Dodać zmielone orzeszki.

Gęstość lukru powinna być taka, by delikatnie rozlewał się na cieście, a nie szybko płynął. 







42 komentarze:

  1. O mamo *.* Chyba się zakochałam ♥ Takie ciasto mogłabym jeść, jeść i jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie się poczęstuję kawałkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja ciągle mam dynie, nawet dwie sztuki i tez szukam inspiracji by wreszcie je ruszyć...
    przepis zapisuję !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wyglada, widać ze mega pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie. To brzmi prawie jak mała kulinarna orgia - wszystko co dobre, zawarte w jednym cieście.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dyniowe ciasta uwielbiam, ale ten lukier fistaszkowy to musiał smakować MAGICZNIE !! :) I w ogóle to bardzo lubię orzechowy akcent w ciastach z dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, muszę powiedzieć , że lukier naprawdę przypadł mi do gustu :). Myślę, że jeszcze nie w jednym cieście go wykorzystam .

      Usuń
  7. Dyniowe ciasta uwielbiam, ale ten lukier fistaszkowy to musiał smakować MAGICZNIE !! :) I w ogóle to bardzo lubię orzechowy akcent w ciastach z dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochamy dyniowo- piernikowe połączenie, wiec taka babka sprawia, że ślinka cieknie (o tej porze!).
    Na ten lukier też mamy chrapkę od kiedy widziałyśmy go na tamtym blogu, bo wygląda mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka jest całkiem całkiem :). A lukier naprawdę jest wart spróbowania :)

      Usuń
  9. Lukier fistaszkowy podbił moje serce ;-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Lukier fistaszkowy doskonale komponuje się z aromatem piernikowym. Ciasto pięknie pachnie.

      Usuń
  11. Uwielbiam dodawać arachidy do lukru, a do ciasta dyniowego taka kompozycja pasuje doskonale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero pierwszy raz zrobiłam taki lukier i się zachwyciłam :)

      Usuń
  12. Maaaaatko, chcę tego jak najwięcej! Przecież to jest cudo :) Raj dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i serdecznie polecam :)

      Usuń
  13. uwielbiam dynię w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. cudnie się prezentuje ta babka! na święta zastąpiłaby z powodzeniem piernik:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczne ciasto, do tego pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pięknie. A smakuje pewnie jeszcze lepiej. Może też powinnam się nauczyć piec ciasta...takie z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję i serdecznie polecam ! A ciasta z dynią naprawdę prosto i szybko się piecze :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe ciasto. Już czuję jego cudowny zapach. Z chęcią się poczęstuje kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Poza ciastem które na pewno jest przepyszne bardzo podobają mi się zdjęcia :) Jesteś uzdolniona wszechstronnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kusi mnie zwłaszcza ten lukier :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam :) Zdecydowanie wart jest zrobienia !

      Usuń
  21. Lubię takie dyniowe wypieki. Pyszne, wilgotne!! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Fenomenalnie wygląd...i ten lukier fistaszkowy,muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń