W mojej kuchni przyszedł
czas na dynię. Leżała na kuchennym parapecie od października. Wyglądała tak
pięknie, że za każdym razem jak wpadał mi do głowy pomysł na przepis z dynią,
już miałam ją wykorzystać i robiło mi się żal. Ostatnio nawet kupiłam kolejną na
targu, żeby zrobić krem dyniowy. A z reszty powstała zupa.
Dynie bardzo dobrze znoszą długie przechowywanie, ale przecież nie będę testowała jej
wytrzymałości, bo w końcu wyląduje w koszu. Trochę z bolącym sercem, ale postanowiłam zagospodarować jej potencjał. Teraz z całą pewnością kilka
dyniowych przepisów pojawi się na blogu.
W pierwszej kolejności ciasto. Ten pomysł chodził mi po głowie od dłuższego czasu. Jest to ciasto piernikowe z dynią, polane lukrem fistaszkowym. Inspiracją do
zrobienia lukru był przepis tutaj. Mój jest trochę inny, ale fistaszki w roli głównej są :).
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni;
- 250 g mąki;
- 150 g brązowego cukru;
- 100 g masła;
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;
- szczypta soli;
- ewentualnie trochę mleka lub wody:
Lukier:
- 3-4 łyżki brązowego cukru pudru;
- trochę gorącej wody
- 3-4 łyżki zmielonych niesolonych fistaszków;
- garść fistaszków do dekoracji;
Wykonanie:
Ciasto:
Całe jajka utrzeć z cukrem
na puszysta masę.
Dodać puree z dyni i rozpuszczone
masło. Wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem
do pieczenia, sodą solą i przyprawą do piernika.
Suche produkty wsypywać
partiami do masy dyniowo - jajecznej i mieszać mikserem.
Jeśli ciasto będzie zbyt
gęste można dolać trochę wody lub mleka.
Lukier:
Do miski wsypać cukier
puder. Dodać odrobinę gorącej wody i rozmieszać.
Dodać zmielone orzeszki.
Gęstość lukru powinna być taka, by delikatnie rozlewał się na cieście, a nie szybko płynął.
O mamo *.* Chyba się zakochałam ♥ Takie ciasto mogłabym jeść, jeść i jeść ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńChętnie się poczęstuję kawałkiem:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i polecam :)
UsuńA ja ciągle mam dynie, nawet dwie sztuki i tez szukam inspiracji by wreszcie je ruszyć...
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję !
Bardzo się cieszę i polecam :)
UsuńAle pięknie wyglada, widać ze mega pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńCiekawe połączenie. To brzmi prawie jak mała kulinarna orgia - wszystko co dobre, zawarte w jednym cieście.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńDyniowe ciasta uwielbiam, ale ten lukier fistaszkowy to musiał smakować MAGICZNIE !! :) I w ogóle to bardzo lubię orzechowy akcent w ciastach z dyni ;)
OdpowiedzUsuńTak, muszę powiedzieć , że lukier naprawdę przypadł mi do gustu :). Myślę, że jeszcze nie w jednym cieście go wykorzystam .
UsuńDyniowe ciasta uwielbiam, ale ten lukier fistaszkowy to musiał smakować MAGICZNIE !! :) I w ogóle to bardzo lubię orzechowy akcent w ciastach z dyni ;)
OdpowiedzUsuńKochamy dyniowo- piernikowe połączenie, wiec taka babka sprawia, że ślinka cieknie (o tej porze!).
OdpowiedzUsuńNa ten lukier też mamy chrapkę od kiedy widziałyśmy go na tamtym blogu, bo wygląda mega apetycznie :D
Babka jest całkiem całkiem :). A lukier naprawdę jest wart spróbowania :)
UsuńLukier fistaszkowy podbił moje serce ;-D
OdpowiedzUsuńMoje też :)
UsuńJakie aromatyczne ;)
OdpowiedzUsuńLukier fistaszkowy doskonale komponuje się z aromatem piernikowym. Ciasto pięknie pachnie.
UsuńUwielbiam dodawać arachidy do lukru, a do ciasta dyniowego taka kompozycja pasuje doskonale.
OdpowiedzUsuńJa dopiero pierwszy raz zrobiłam taki lukier i się zachwyciłam :)
UsuńMaaaaatko, chcę tego jak najwięcej! Przecież to jest cudo :) Raj dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i serdecznie polecam :)
Usuńuwielbiam dynię w ciastach :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuńcudnie się prezentuje ta babka! na święta zastąpiłaby z powodzeniem piernik:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńFantastyczne ciasto, do tego pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWygląda pięknie. A smakuje pewnie jeszcze lepiej. Może też powinnam się nauczyć piec ciasta...takie z dyni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam ! A ciasta z dynią naprawdę prosto i szybko się piecze :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Już czuję jego cudowny zapach. Z chęcią się poczęstuje kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam :)
UsuńPoza ciastem które na pewno jest przepyszne bardzo podobają mi się zdjęcia :) Jesteś uzdolniona wszechstronnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńKusi mnie zwłaszcza ten lukier :))
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Zdecydowanie wart jest zrobienia !
UsuńLubię takie dyniowe wypieki. Pyszne, wilgotne!! Mniam :)
OdpowiedzUsuńPolecam !
UsuńFenomenalnie wygląd...i ten lukier fistaszkowy,muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam !
UsuńA ile jajek ?
OdpowiedzUsuń