wtorek, 24 marca 2015

SZARLOTKA Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI


Bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Myślę, że nie jestem w tym odosobniona.



Miała być wegańska szarlotka, ale musiałam trochę zmodyfikować przepis. Okazało się, że nie mam siemienia lnianego, które miało wystąpić w roli jajka.
Głowę bym dała, że go niedawno kupowałam. A tu masz, skończyło się. L

Kruche ciasto powstało z mąki pszennej i ziemniaczanej, zamiast masła dodałam olej. Dodatek jajka okazał się niezbędny, bo ciasto nie kleiło się wystarczająco.

Założenie było takie, że szarlotka ma zawierać minimalną ilość cukru.
Jabłka musiały sobie poradzić bez jego dodatku, ale dały radę J Były wystarczająco słodkie.

Wierzch ciasta posypałam kruszonką. A w roli wisienki na torcie wystąpiły mielone orzeszki ziemne, którymi posypałam upieczone ciasto, oraz polewa czekoladowa również z dodatkiem mielonych, wyżej wymienionych.

Eksperyment się udał, szarlotka wszystkim smakowała.
Ciasto kruche wyszło bardzo delikatne, może nawet zbyt kruche.

Muszę powiedzieć, że połączenie smaku jabłek, polewy czekoladowej i fistaszków bardzo przypadł mi do gustu. Na pewno jeszcze nie raz taka szarlotka pojawi się u mnie na stole.

Pozdrawiam,

Agnieszka




Składniki:

Ciasto:
  • 250 g maki pszennej;
  • 80 g mąki ziemniaczanej;
  • 1 jajko;
  • 2 płaskie łyżki brązowego cukru pudru;
  • ½ szklanki oleju;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3-4 łyżki wody;
  • 2 kg jabłek;


Polewa;
  • 2 łyżki masła;
  • 4 łyżki cukru brązowego;
  • 4-5 łyżek wody;
  • 2 łyżki mielonych fistaszków;


Do posypania:
  • 3 łyżki mielonych fistaszków; 


Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i poddusić z niewielką ilością wody.
Wszystkie składniki  umieścić w misce i zagnieść ciasto.
Kawałek zostawić do posypania.
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
Ciastem wylepić kwadratową brytfankę, również brzegi na wysokość ok 2 cm.
Podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Wyjąć, na ciasto ułożyć podduszone wcześniej jabłka, posypać kruszonką.
Piec ok. 40-50 minut.
Jak ciasto przestygnie posypać mielonymi orzeszkami ziemnymi i polać polewą czekoladowa.

Polewa:

W garnku umieścić wszystkie składniki polewy oprócz mielonych orzeszków.
Gotować, aż wszystko idealnie się rozpuści i połączy.
Na koniec dodać mielone orzeszki ziemne.

Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodać trochę gorącej wody.





25 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda - szarlotka z orzechami grzechu warta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka to po prostu klasyka, zawsze smakuje świetnie;) W dodatku ta polewa i orzechy- mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzeszki do szarlotki to świetny pomysł :D Jednak dla nas brakuje zasadniczego składnika.... Cynamonu! xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamonu nie dodałam z premedytacją. Nawet niewielka jego ilość sprawia,ze przejmuje smakowe dowodzenie w potrawie. W przypadku tej szarlotki zależało mi, by nie zdominował smaku orzeszków ziemnych, które w jego towarzystwie zeszły by na dalszy plan. Natomiast klasycznej szarlotki nie wyobrażam sobie bez jego dodatku :)

      Usuń
    2. Racja! :D Mimo wszystko niepotrafimy walczyć z uzależnieniem od cynamonu xD

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam szarlotki w takim zestawieniu, ale jestem pewna, że to udana kompozycja :) Wygląda bardzo smakowicie i bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szarlotka prezentuje się wspaniale, nigdy takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny przepis, taka szarlotka musi być obłędna;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotka z orzeszkami to cudowny smak

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, bardzo apetycznie brzmi ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow! piękne zdjęcia! musiało smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie, na pewno byłą pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne połączenie, a jabłka to temat bez końca... W szarlotce oczywiście są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Alez pysznie, obłędne ciacho, ktorym bym mogla bez końca się zajadać

    OdpowiedzUsuń
  14. fajny pomysł z połączeniem jabłek i fistaszków! a co do znikającego siemienia-mam ten sam problem, dziwnym trafem za szybko się kończy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. te orzeszki arachidowe mnie tutaj zaskakują i kuszą!
    To musi być świetne połączenie smaków.. <3

    OdpowiedzUsuń
  16. świetna :):) uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki, a jeszcze taka z orzechami cudo :) na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawe połączenie smaków :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. super pomysł z orzechami - szarlotka bardzo oryginalna :)

    OdpowiedzUsuń