czwartek, 21 maja 2015

FASZEROWANA OKRĄGŁA CUKINIA


Robienie kilku rzeczy jednocześnie często mi się zdarza. Zazwyczaj daję radę. Zresztą tak naprawdę to inaczej nie umiem i chyba nawet nie lubię. Ważne, aby z ilością nie przesadzić.  
Oczywiście czasami zdarzają się jakieś wpadki. Muszę powiedzieć, że w tym przypadku trochę przeholowałam.  



Powiedzenie co za dużo to nie zdrowo idealnie pasuje do tej sytuacji. Z dania smacznego i zdrowego, zrobiło się całkiem niejadalne, a tym samym niezdrowe, bo prawie dokumentnie spalone.  
Ale, zanim włożyłam tą nieszczęsną cukinię do pieca to cyknęłam parę fotek. Przepis podaję, bo jest wypróbowany wielokrotnie i danie mogę zdecydowanie polecić. 


Składniki:
  • 3 okrągłe cukinie;
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej;
  • 1 jabłko;
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego lubczyku;
  • 2 średnie cebule;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej;
  • siemię lniane do posypania;


Wykonanie:

Cukinie przekroić na pół i wydrążyć.

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. 

Dodać obrane pokrojone na kawałki jabłko i wydrążony pokrojony miąższ cukinii.  

Poddusić ok. 10 minut. Pod koniec dodać  posiekany lubczyk.

Wszystko wymieszać z kaszą gryczaną, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Farszem napełnić wydrążone cukinie, posypać siemieniem lnianym i skropić olejem.


Zapiec przez 20-25 minut w piecyku nagrzanym do 160 stopni.





28 komentarzy:

  1. cóż za pyszna wariacja! prezentuje się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma co się przejmować, w końcu człowiek uczy się na błędach. Jestem pewna, że kolejna próba przygotowania tej cukinii zakończy się sukcesem :) Przepis zapisuję i z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smacznie wyglada ta cukinia :) chętnie zjadłabym taką na obiadek :) ja cukinie nadziewałam kaszą jaglaną i była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda. Bardzo lubię faszerowane warzywka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przed pieczeniem prezentuje się cudnie ;)
    Ja też się tak nauczyłam, że kilka rzeczy robię na raz i w biegu i nawet jak nie muszę się spieszyć to taki mam nawyk :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Przed pieczeniem prezentuje się cudnie ;)
    Ja też się tak nauczyłam, że kilka rzeczy robię na raz i w biegu i nawet jak nie muszę się spieszyć to taki mam nawyk :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Sycący i pełen zdrowia obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie!
    Zrobię sobie taką, mniammmmm....

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie!
    Zrobię sobie taką, mniammmmm....

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie dania :)
    Łatwo się robi, dobrze smakuje i pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię dania z cukinii, dlatego też często gości na moim stole. Twoja propozycja prezentuje się pięknie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi też wiele razy zdarzyło się zniszczyć dania przez niechlujstwo albo zajmowanie się innymi sprawami. Nic to, pomyłka rzec ludzka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Okrągłej cukinii jeszcze nie miałyśmy okazji przygotowywać :)
    Farsz bardzo przypada nam do gustu :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam cukinię!A to połączenie z kaszą i jabłkiem jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię faszerowaną cukinię, najczęściej w wersji meksykańskiej. Z kaszą gryczaną jeszcze nie próbowałam - czas na zmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie wygląda źle na surowo.. :D musiało być pyszne to niespalone.. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajna, lekka i pyszna, cukinię uwielbiam więc muszę zrobić :) !

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam cukinię, ale nigdzie nie mogłam znaleźć takiej okrągłej. Przepis wygląda super, więc chyba zrobię to w podłużnej.

    OdpowiedzUsuń