poniedziałek, 13 kwietnia 2015

NAJLEPSZA I NAJPROSTSZA SZARLOTKA



Jest to chyba najprostsza i najlepsza szarlotka na świecie. Za każdym razem jak ją piekę, przeżywam Dzień Świstaka  :) .
Ledwo ostygnie na tyle, bym mogła posypać ją cukrem pudrem i zaraz znika w mgnieniu oka.

Wczoraj nie było inaczej J



Kruche ciasto jest pozbawione cukru i jajek. Jabłka lekko dosładzam i oczywiście wierzch ciasta oprószam niewielką ilością cukru pudru.

Serdecznie polecam! 






Składniki:

  • 2 szklanki pszennej mąki;
  • 200  g masła;
  • 3 łyżki śmietany;
  • szczypta soli;
  • 1 ½  kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru, zależnie od upodobań;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • cukier puder do posypania;


Wykonanie:

Z czterech pierwszych składników zagnieść ciasto i na kilka godzin włożyć go do lodówki. Ja zazwyczaj ciasto zostawiam w lodówce na noc.

Jabłka obrać pokroić na szesnastki, dodać cukier i chwilę poddusić 3-4 minuty. Dodać cynamon.  

Ciasto podzielić na 2 części   ¾  i ¼ . Brytfankę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyłożyć spód oraz  boki na wysokość 1,5 cm.  Nakłuć widelcem. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach.

Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłożyć jabłka.
Pozostałe ciasto rozwałkować na cienki placek i szczelnie przykryć nim całość.

Piec ok. 30-40 minut w 170 stopniach.

Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.






26 komentarzy:

  1. nie ma,to jak szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej szarlotki jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotkę zawsze piekę z bardzo podobnego przepisu i jeszcze nigdy się nie zawiodłam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamoo... wieki nie jadłam <3
    cudo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, dawno nie jadłam :) Trzeba zrobić. A bratki przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Każda szarlotka skrada nam serce :) Twoją również poprosimy na wynos :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka to nie jest moje ulubione ciasto, ale kawałkiem Twojej bym nie pogardziła. Wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Istotnie bardzo prosta. Już zapomniałam, kiedy ostatnim razem jadłam ciastko z jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyka - ciasto, na które zawsze mam ochotę. A teraz chętnie zjadłabym kawałek twojej :) Wygląda zacnie !

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm szalotka :D ahh zjadłabym :) Bardzo fajny przepis, uwielbiam takie proste przepisy :)
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie : www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  11. Szarlotka jest jednym z zaledwie dwóch ciast, które lubię (drugim jest ukochany sernik) szczególnie jeżeli są kwaśne jabłka i słodkie ciasto z kruszonką. Twoja wygląda fenomenalnie. Szkoda, że kucharka ze mnie słaba bo chętnie bym skorzystała z Twojego przepisu, zazdroszczę zatem umiejętności! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Każda szarlotka jest dla mnie kusząca,. Chętnie bym zjadła mały kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Każda szarlotka jest dla mnie kusząca,. Chętnie bym zjadła mały kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. rzeczywiście prosta i pyszna:) wygląda podobnie do tej, którą kiedyś jadłam, a była niezwykle smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prostota i smak - to lubię najbardziej :) Przy takiej szarlotce można przeżywać dzień świstaka ;P
    Pozdrawiam serdecznie

    Zapraszam do mnie w wolnej chwili

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczna szarlotka i jak prosta to jeszcze bardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam szarlotkę na kruchym cieście :D

    OdpowiedzUsuń