PORADY






Jak usunąć  pestycydy  z warzyw i owoców.


  1. Aby pozbyć się szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.), należy płukać warzywa i owoce  w wodzie o odczynie kwaśnym (2-3 minuty). Na 1 litr wody dodać  ok. 1/2 szklanki octu (winnego lub jabłkowego, może też być zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
  2. Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej, należy wypłukać je w wodzie o odczynie alkalicznym również przez 2-3 minuty. Tak pozbywamy się pestycydów. Na 1 litr wody dodać 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Woda po płukaniu warzyw zmieni swój wygląd. Zależnie od rodzaju użytych do oprysku substancji stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy. Na powierzchni może pokazać się tłustawy film.
  3. Opłukać warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7).
          Powyższa treść pochodzi ze strony www.AkademiaWitalnosci.pl







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz