czwartek, 12 marca 2015

TROCHĘ INNE CIASTO WIŚNIOWO - CZEKOLADOWE


Kolejna słodka propozycja.  Ciasto bez owoców, a jednak wiśniowe J
Ubiegłego lata dostałam od znajomej 4 łubianki wiśni. Takie niepryskane, prosto z drzewa. Część wykorzystałam od razu, a cześć wylądowała w zamrażarce. Trochę jeszcze zostało i cały czas systematycznie ubywa. 
Wiśnie niestety nie są pozbawione pestek (moje lenistwo), więc możliwość ich wykorzystania jest ograniczona.
Tym razem postanowiłam  upiec ciasto z esencjonalnym wywarem wiśniowym. 


Polecam!



Składniki:

Ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 jajka;
  • 3 łyżeczki kakao;
  • puree z jednego średniego ziemniaka;
  • ½ szklanki oleju;
  • ¾ szklanki esencjonalnego wywaru z wiśni;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;


Lukier wiśniowy:
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 2-3 łyżki wywaru z wiśni;


Lukier kakaowy:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao;
  • 1-2 łyżki gorącej wody;


Wykonanie:

Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Dodać puree z ziemniaka. Wymieszać.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej. Wymieszać.

Cały czas mieszając mikserem  dodawać wywar z wiśni.

Jak wszystko się połączy dodać kakao i jeszcze raz dobrze wymieszać.

Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 centymetrów i piec około 50 minut w piecyku nagrzanym do 160 stopni.

Lukier wiśniowy:

Do miski wsypać cukier puder i stopniowo dodawać wywar z wiśni i mieszać. Lukier powinien być dość gęsty, tak żeby wolno się rozlewał na cieście.

Lukier kakaowy:

W miseczce umieścić cukier puder dodać kakao i dolać trochę gorącej wody. Dobrze wymieszać. Gęstość lukru powinna być taka sama jak lukru wiśniowego.

Nakładać na lekko ciepłe ciasto.
Łyżka lukru wiśniowego, chwilę poczekać aż trochę rozleje się na cieście. Teraz nałożyć łyżkę lukru kakaowego chwilę poczekać i znów lukier wiśniowy itd. Takie plamy z lukru zrobić w kilku miejscach na cieście i postępować jak wyżej.






34 komentarze:

  1. wow... prezentuje się świetnie! A ta polewa z wierzchu, ulala.. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Robi wrażenie :) muszę wypróbować .

    OdpowiedzUsuń
  3. FAJNY POMYSŁ!
    ;-)

    Zapraszam na smykwkuchni.blogspot.com ;-)
    Miłego Dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujace ciasto, napewno przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać, że świetnie smakuje i zrobiłam się głodna patrząc na to ciasto, choć dopiero co skończyłam jeść kolację, ale to chyba przez niedobór cukru :P Ja także mam jeszcze zapas mrożonych wiśni, ale już wydrylowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajnie wygląda i ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajnie wygląda i ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się ta polewa, pięknie prezentuje się na takim ciemnym cieście.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam jak pysznie wygląda. Rewelacyjna jest ta polewa :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmmm wiśnia i czekolada to połączenie dla nas perfekcyjne. Do tego jeszcze ta cudna polewa i wilgotna struktura! Boskie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się apetycznie, na niektórych zdjęciach myślałam, że polewa to materiał taki jak aksamit. Boskie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wspaniale i ta nieziemska polewa...

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam czekoladowe ciasta w połączeniu z wiśniami. Ta polewa wyszła Ci super! Zazdro :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Udany pomysły, zaciekawiłaś mnie tym puree z ziemniaka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puree z ziemniaka powoduje, że ciasto jest bardziej wilgotne. Taki dodatek świetnie się sprawdza w ciastach czekoladowych, zresztą w innych ucieranych również.

      Usuń
  15. Lukier wygląda po prostu rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wiśnie+czekolada to jak dla mnie połączenie idealne, pewnie za sprawą ziemniaka takie trochę brownie? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciacho prezentuje się pięknie ! Szczególnie polewa, wygląda rewelacyjnie :) Świetny przepis !

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ pyszności! :) a ta polewa,, palce lizać,, i wygląda pięknie :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis i REWELACYJNE foty z klimatem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. świetny przepis, gratuluję zdjęć (aż się chce zjeść takie ładne) Klimat ich jest znakomity, REWELACJA
    tak trzymaj. Pozdrawiam, będę tu zaglądać a przepis wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  21. Hmmm, jakie dekadenckie! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pychota. Czekoladowo-wisniowa kombinacja to jest to! Bede probowac swoich sil! Zyczcie mi powodzenia, bo nie jestem talentem piekarskim:).

    OdpowiedzUsuń