czwartek, 2 kwietnia 2015

WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA Z GLINIANEJ FORMY


Nigdy nie byłam przywiązana do jednego przepisu na ciasto drożdżowe. Zbyt często go nie piekę, zazwyczaj z okazji świąt i jeszcze może kilka razy w roku. Prawie za każdym razem testuję inną recepturę.



Dzisiejsza powstała na podstawie  przepisu, który znalazłam tutaj.

Tak naprawdę wcale nie miałam zamiaru piec drożdżowej baby na te święta. Tym razem na stole miały znaleźć się mazurki i sernik. Sytuacja się zmieniła, gdy odkryłam, że jestem posiadaczką glinianej formy na babę. Znalazłam ją u mojej mamy. Nie wiem jak to się stało, że do tej pory umknęła mojej uwadze. Teraz się objawiła ku mojej wielkiej radości.

Chęć przetestowania tej formy była większa od braku czasu. Miałam świadomość, że taki wypiek trochę inaczej smakuje niż z metalowej czy sylikonowej foremki. Szczególnie, że przed pieczeniem formę glinianą trzeba namoczyć. Co pewnie jak nietrudno się domyśleć skutkuje tym, że baba jest bardziej wilgotna niż ta z normalnej foremki.

Zaskoczenia nie było. Babka wyszła pyszna. Polecam nabycie lub odkrycie w zakamarkach własnego czy bliskich kredensu glinianej formy do ciasta. 
Nie pożałujecie !

Nie jestem pewna, czy nie jest to mój ostatni post przed świętami. Jeszcze jeden może się zdarzyć. Ale jakby się nie zdarzył…
Chciałam życzyć  Wszystkim zdrowych, wesołych i oczywiście smacznych  Świąt Wielkanocnych i umiarkowanie mokrego dyngusa J

Serdecznie pozdrawiam,
Agnieszka



Jak już wcześniej pisałam babkę upiekłam na podstawie  przepisu z bloga Kwestia Smaku. Zrobiłam ją z połowy porcji. Wyszła jedna średniej wielkości. 

Glinianą formę przed pieczeniem moczyłam  przez 30 minut. Później wyrobione i raz wyrośnięte ciasto, rosło w niej ok. 30 minut.

Temperatura pieczenia 180 stopni. 
Formę z ciastem wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika. Od momentu, gdy piekarnik osiągnął wybraną temperaturę,  ciasto piekłam ok. 40 minut.












44 komentarze:

  1. Baba wygląda smakowicie :) My bardzo lubimy drożdżowe wypieki ale musimy ich unikać :/
    Jednak to są Święta więc trzeba sobie czasem dogodzić! stąd u nas też drożdżowy wypiek :)
    P.S bardzo ładna forma tej babki :) niby zwykła a jednak inna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, w święta można sobie trochę kulinarnie poszaleć :)

      Usuń
  2. Dawno takiej nie piekłam. Spokojnych Świąt Wielkiej Nocy życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babki drożdżowe są pyszne. Fajna forma. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak bardzo apetycznie, muszę sprawdzić czy czasem gdzieś w domu nie ma takiej formy, no i wzajemnie wesołych, szczęśliwych i spokojnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się w tej formie - dosłownie szaleję. A baba taka cudna wyszła i tak pięknie ozdobiona - idealna :) Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękna baba! Wysoka i pulchna - a mi zawsze zakalec wychodzi... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo długo omijałam przepisy na ciasto drożdżowe. Dużo wyrabiania, a efekt nie zawsze zadowalający. Moje pierwsze było według przepisu, który nie wymaga wyrabiania. Składniki umieszcza się w misce na noc, a rano miesza i gotowe jest do pieczenia. Zawsze wychodzi :)
      Ośmielona tym sukcesem, sięgałam po kolejne receptury i okazało się, że jakoś wychodziło.
      Grunt to się nie poddawać. Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Wygląda bardzo dostojnie i przepysznie :) Nigdy jeszcze nie robiłam drożdżowej babki i w tym roku raczej mi się to nie uda :/ A ta forma musi być super ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Formę zdecydowanie polecam :) Teraz muszę kupić glinianą formę do pieczenia chleba. Już sobie wyobrażam jak taki chleb musi być pyszny :)

      Usuń
  8. Uwielbiam Twój sposób pisania :) Wszystko tu jest takie apetyczne , nawet kwiaty forsycji :)
    Wesołych Świąt życzą fani z południa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt !

      Usuń
  9. O matko ale ona wygląda ... cudowna :) Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również Wesołych Świąt życzę !

      Usuń
  10. Po Twoim wpisie czuję, że muszę szybko wynaleźć gdzieś glinianą formę! Wszystkiego dobrego i pogody ducha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Wielkie dzięki ! Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !

      Usuń
  11. bardzo pyszna i puszysta babka :) na święta idealna :) Pozdrawiam Świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Wszystkiego dobrego ! Pozdrawiam.

      Usuń
  12. Fantastyczna forma, też bym taką chciała :D A babeczka pierwsza klasa :D Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  13. :) Bardzo dziękuję i również życzę Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wyrosła :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowna babeczka :-) Wesołych Świąt :-))))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniała babka :) Nie piekłam nigdy w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ! A formę polecam, zdecydowanie warto ją mieć :)

      Usuń
  17. glinianej formy nie mam, ale może gdzieś kupię. M.in. żeby piec drożdżowe ciasta, ponoć smakują rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie drożdżowej w tym roku nie było, jedynie piaskowa. Patrząc na Twoją, zaczynam jednak troszkę żałować ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. ta babka wygląda obłędnie, już mam na nią ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z taką fajną formą też bym zmieniła plany i upiekłabym babę, wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie wygląda, do tego super dekoracja. Babki to się znają na babkach :)

    OdpowiedzUsuń
  22. śliczna babka musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Śliczna ta babka i.... forma :) muszę się rozejrzeć za taką..... też mam starą formę ale żeliwną, bardzo ciężką. Baby się w niej dobrze pieką tylko trzeba troszkę mniejszą temperaturę nastawić, bo to żeliwo bardzo dobrze i szybko się nagrzewa..... pierwsza baba z formy była troszkę spalona :/ ale kolejna już super :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. gliniana forma.. <3
    ja fanką smakową babek nie jestem, ale już wizualnie bardzo!

    OdpowiedzUsuń