Kolejna słodka propozycja. Ciasto bez owoców, a jednak wiśniowe J
Ubiegłego lata dostałam od znajomej 4 łubianki wiśni. Takie niepryskane, prosto z drzewa. Część wykorzystałam od razu, a cześć wylądowała w zamrażarce. Trochę jeszcze zostało i cały czas systematycznie ubywa.
Wiśnie niestety nie są pozbawione pestek (moje lenistwo), więc możliwość ich wykorzystania jest ograniczona.
Tym razem postanowiłam upiec ciasto z esencjonalnym wywarem wiśniowym.
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki;
- 1 szklanka cukru;
- 2 jajka;
- 3 łyżeczki kakao;
- puree z jednego średniego ziemniaka;
- ½ szklanki oleju;
- ¾ szklanki esencjonalnego wywaru z wiśni;
- 1 łyżeczka sody;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Lukier wiśniowy:
- 4 łyżki cukru pudru;
- 2-3 łyżki wywaru z wiśni;
Lukier kakaowy:
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao;
- 1-2 łyżki gorącej wody;
Wykonanie:
Całe jajka utrzeć z cukrem
na puszystą masę.
Dodać puree z ziemniaka.
Wymieszać.
Dodać mąkę, proszek do
pieczenia, sodę i olej. Wymieszać.
Cały czas mieszając
mikserem dodawać wywar z wiśni.
Jak wszystko się połączy
dodać kakao i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Przełożyć do tortownicy o
średnicy 26 centymetrów i piec około 50 minut w piecyku nagrzanym do 160
stopni.
Lukier wiśniowy:
Do miski wsypać cukier
puder i stopniowo dodawać wywar z wiśni i mieszać. Lukier powinien być dość
gęsty, tak żeby wolno się rozlewał na cieście.
Lukier kakaowy:
W miseczce umieścić cukier
puder dodać kakao i dolać trochę gorącej wody. Dobrze wymieszać. Gęstość lukru
powinna być taka sama jak lukru wiśniowego.
Nakładać na lekko ciepłe
ciasto.
Łyżka lukru wiśniowego,
chwilę poczekać aż trochę rozleje się na cieście. Teraz nałożyć łyżkę lukru
kakaowego chwilę poczekać i znów lukier wiśniowy itd. Takie plamy z lukru
zrobić w kilku miejscach na cieście i postępować jak wyżej.
wow... prezentuje się świetnie! A ta polewa z wierzchu, ulala.. <3
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie :) muszę wypróbować .
OdpowiedzUsuńFAJNY POMYSŁ!
OdpowiedzUsuń;-)
Zapraszam na smykwkuchni.blogspot.com ;-)
Miłego Dnia!
Intrygujace ciasto, napewno przepyszne
OdpowiedzUsuńWidać, że świetnie smakuje i zrobiłam się głodna patrząc na to ciasto, choć dopiero co skończyłam jeść kolację, ale to chyba przez niedobór cukru :P Ja także mam jeszcze zapas mrożonych wiśni, ale już wydrylowanych ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda i ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda i ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta polewa, pięknie prezentuje się na takim ciemnym cieście.
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie wygląda. Rewelacyjna jest ta polewa :-)
OdpowiedzUsuńmmmmm wiśnia i czekolada to połączenie dla nas perfekcyjne. Do tego jeszcze ta cudna polewa i wilgotna struktura! Boskie :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się apetycznie, na niektórych zdjęciach myślałam, że polewa to materiał taki jak aksamit. Boskie ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i ta nieziemska polewa...
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladowe ciasta w połączeniu z wiśniami. Ta polewa wyszła Ci super! Zazdro :)
OdpowiedzUsuńUdany pomysły, zaciekawiłaś mnie tym puree z ziemniaka ;)
OdpowiedzUsuńPuree z ziemniaka powoduje, że ciasto jest bardziej wilgotne. Taki dodatek świetnie się sprawdza w ciastach czekoladowych, zresztą w innych ucieranych również.
UsuńBardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńLukier wygląda po prostu rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńwiśnie+czekolada to jak dla mnie połączenie idealne, pewnie za sprawą ziemniaka takie trochę brownie? :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńCiacho prezentuje się pięknie ! Szczególnie polewa, wygląda rewelacyjnie :) Świetny przepis !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńAleż pyszności! :) a ta polewa,, palce lizać,, i wygląda pięknie :))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńŚwietny przepis i REWELACYJNE foty z klimatem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńświetny przepis, gratuluję zdjęć (aż się chce zjeść takie ładne) Klimat ich jest znakomity, REWELACJA
OdpowiedzUsuńtak trzymaj. Pozdrawiam, będę tu zaglądać a przepis wypróbuję
Bardzo dziękuję i serdecznie zapraszam !
UsuńHmmm, jakie dekadenckie! Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPiękne i apetyczne.
OdpowiedzUsuńPychota. Czekoladowo-wisniowa kombinacja to jest to! Bede probowac swoich sil! Zyczcie mi powodzenia, bo nie jestem talentem piekarskim:).
OdpowiedzUsuńFAJNE!
OdpowiedzUsuń