Kojarzy mi się z
Wielkanocą. Piekła go moja mama właśnie z tej okazji. Oryginalny był mięsny.
Pierwsze próby
przerobienia go na wersję wegetariańską, były porażką.
Miało to miejsce wiele lat temu, więc moje umiejętności były
nieco inne, a dostępność produktów ograniczona. Ale, że praktyka czyni mistrza, receptura
została dopracowana i teraz klops wychodzi idealny.
Podstawą jest zielona
soczewica z dodatkiem ryżu i warzyw. A wnętrze klopsa wypełniają jajka na twardo.
Oczywiście w najbliższe Święta nie zabraknie go na stole :) .
Składniki:
- 350 g zielonej soczewicy;
- 100 g ryżu;
- 1 duża marchewka;
- 1 pietruszka;
- 3 ząbki czosnku;
- 3 liście laurowe;
- 1 jajko surowe;
- 3 jajka na twardo;
- 3 średnie cebule;
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
- 2 łyżeczki majeranku:
- 2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 2 łyżeczki czarnej gorczycy w ziarnach, do posypania;
- 3 łyżeczki przyprawy do pieczeni wieprzowej Kotanyi *
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu;
- sól;
* Całkiem przyzwoita
mieszanka ziół z dodatkiem soli, bez żadnych złych dodatków.
Wykonanie:
Soczewicę namoczyć,
najlepiej na noc. Odlać wodę, kilka razy
wypłukać. Nalać nowej i ugotować z dodatkiem liści laurowych (ok. 40 minut).
Cebulę posiekać i zeszklić
na oleju. Pod koniec dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Ryż i warzywa ugotować.
Wszystko razem wymieszać i
zmielić w maszynce do mięsa. Dodać surowe jajko, przyprawy
i wymieszać.
Brytfankę keksową wyłożyć
papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Połowę masy umieścić w brytfance, wyrównać. Ułożyć wzdłuż trzy obrane
jajka na twardo, lekko je wcisnąć. Przykryć pozostałą częścią
masy, w taki sposób, aby masa dokładnie otaczała jajka.
Wierzch klopsa wyrównać i
zaokrąglić na bokach. Posmarować olejem i posypać gorczycą.
Piec ok. godziny w 170
stopniach.
Jeszcze nigdy nie jadłam żadnego klopsa, ale Twój przepis bardzo mnie zaciekawił i nie wykluczone, że w tym roku na Wielkanoc zrobię coś podobnego :):) Wygląda naprawdę przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Jak zrobisz raz to na pewno będziesz do takiego, czy podobnego klopsa wracać :)
UsuńCiekawy przepis na klopsa .
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na klopsa .
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńapetyczny klops, nawet mięsożercy by się skusili na kawałek:)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że tak :)
UsuńŚwietny ten klops, w takiej wersji na pewno bym go spróbowała, bo mięsnych nawet palcem nie tknę :D
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńPowiem szczerze, że wygląda bardzo smakowicie! Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńWygląda wspaniale :-) super pomysł na świąteczny stół :-)
OdpowiedzUsuńWygląda to świetnie a u nas nigdy się takich oczków nie robi :/
OdpowiedzUsuńa to ci klops! wygląda fenomenalnie! :)
OdpowiedzUsuńja robie z mięsem:) Twój wygląda świetnie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSwietny klopsy, super
OdpowiedzUsuńKlops wygląda świetnie i bardzo apetycznie! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Taka pieczeń z jajkiem to must have na moim świątecznym stole !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i polecam :)
UsuńIdealne na świąteczny obiad ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam !
UsuńJakie pyszności tu u Ciebie, będę zaglądać regularnie! A ten klops z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie zapraszam :)
UsuńCo prawda lubię mięso, ale Twój klops tak apetycznie wygląda,że zjadłabym parę porcji;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńTen klops bardzo mi pasuje...
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńU mnie też zagości na stole w tym roku. Co prawda mięsny, ale Twój przepis też bardzo mi się podoba. Wesołych świąt! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, chyba mnie zainspirowałaś do zmian ;)
OdpowiedzUsuń