Jest to chyba najprostsza
i najlepsza szarlotka na świecie. Za każdym razem jak ją piekę, przeżywam Dzień
Świstaka :) .
Ledwo ostygnie na tyle,
bym mogła posypać ją cukrem pudrem i zaraz znika w mgnieniu oka.
Wczoraj nie było inaczej J
Kruche ciasto jest
pozbawione cukru i jajek. Jabłka lekko dosładzam i oczywiście wierzch ciasta oprószam
niewielką ilością cukru pudru.
Serdecznie polecam!
Składniki:
- 2 szklanki pszennej mąki;
- 200 g masła;
- 3 łyżki śmietany;
- szczypta soli;
- 1 ½ kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru, zależnie od upodobań;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- cukier puder do posypania;
Wykonanie:
Z czterech pierwszych
składników zagnieść ciasto i na kilka godzin włożyć go do lodówki. Ja zazwyczaj
ciasto zostawiam w lodówce na noc.
Jabłka obrać pokroić na
szesnastki, dodać cukier i chwilę poddusić 3-4 minuty. Dodać cynamon.
Ciasto podzielić na 2
części ¾ i ¼ . Brytfankę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą
częścią ciasta wyłożyć spód oraz boki na wysokość 1,5 cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 15 minut w 170
stopniach.
Na podpieczonym spodzie
równomiernie rozłożyć jabłka.
Pozostałe ciasto
rozwałkować na cienki placek i szczelnie przykryć nim całość.
Piec ok. 30-40 minut w 170
stopniach.
Posypać cukrem pudrem po
wystudzeniu.
nie ma,to jak szarlotka :)
OdpowiedzUsuńTakiej szarlotki jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSzarlotkę zawsze piekę z bardzo podobnego przepisu i jeszcze nigdy się nie zawiodłam;)
OdpowiedzUsuńo mamoo... wieki nie jadłam <3
OdpowiedzUsuńcudo!
Ojej, dawno nie jadłam :) Trzeba zrobić. A bratki przepiękne :)
OdpowiedzUsuńKażda szarlotka skrada nam serce :) Twoją również poprosimy na wynos :D
OdpowiedzUsuńSzarlotka to nie jest moje ulubione ciasto, ale kawałkiem Twojej bym nie pogardziła. Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńIstotnie bardzo prosta. Już zapomniałam, kiedy ostatnim razem jadłam ciastko z jabłkami ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńKlasyka - ciasto, na które zawsze mam ochotę. A teraz chętnie zjadłabym kawałek twojej :) Wygląda zacnie !
OdpowiedzUsuńmmmm szalotka :D ahh zjadłabym :) Bardzo fajny przepis, uwielbiam takie proste przepisy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do siebie : www.homemade-stories.blogspot.be
Szarlotka jest jednym z zaledwie dwóch ciast, które lubię (drugim jest ukochany sernik) szczególnie jeżeli są kwaśne jabłka i słodkie ciasto z kruszonką. Twoja wygląda fenomenalnie. Szkoda, że kucharka ze mnie słaba bo chętnie bym skorzystała z Twojego przepisu, zazdroszczę zatem umiejętności! :-)
OdpowiedzUsuńKażda szarlotka jest dla mnie kusząca,. Chętnie bym zjadła mały kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńKażda szarlotka jest dla mnie kusząca,. Chętnie bym zjadła mały kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię szarlotki:)
OdpowiedzUsuńDokładnie: NAJLEPSZA! :-)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście prosta i pyszna:) wygląda podobnie do tej, którą kiedyś jadłam, a była niezwykle smaczna:)
OdpowiedzUsuńProstota i smak - to lubię najbardziej :) Przy takiej szarlotce można przeżywać dzień świstaka ;P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zapraszam do mnie w wolnej chwili
Śliczna szarlotka i jak prosta to jeszcze bardziej mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńpyszniutka ta szarlotka :)
OdpowiedzUsuńPycha!!! co tu dużo gadać
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę na kruchym cieście :D
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńłatwa do zrobienia!
OdpowiedzUsuń