piątek, 6 marca 2015

FISTASZKÓW CIĄG DALSZY, CZYLI ZUPA POMIDOROWA TROCHĘ INACZEJ



Nie wiem czy to jeszcze zupa pomidorowa, ale chyba jednak tak. Smak pomidorów jest w niej dominujący.




Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych, o ile nie ulubiona zupa moich córek. Myślę, że chyba w tym "lubieniu" nie są odosobnione. Gdyby przeprowadzić sondę wśród dzieci - którą zupę lubią najbardziej, to pewnie właśnie ona  zajęłaby pierwsze miejsce.

Zupę pomidorową bez dodatków gotuję tylko, jak jest sezon na pomidory. Z pelati jest najpyszniejsza aromatyczna, gęsta, po prostu cudna :).
W pozostałe miesiące też ją robię dość często, ale zazwyczaj zawiera jakąś wkładkę.
Inspiracji jest dużo i cały czas odkrywam nowe możliwości. Nie raz gotowałam pomidorówkę z  soczewicą, naprawdę polecam. Nic wyszukanego, ale pysznie smakuje. Dzisiejsza propozycja też zawiera jej dodatek, ale nie tylko.

Po cieście piernikowym z poprzedniego wpisu zostało tylko wspomnienie oraz garść całych fistaszków i ze trzy łyżki mielonych.
Nie za wiele, aby coś z tym zrobić. No jedynie można od razu zjeść :).
Wpadłam na pomysł dlaczego by nie dodać ich właśnie do zupy. Niewiele myśląc tak uczyniłam. Zmielone wsypałam do zupy, a te całe zachowałam do dekoracji talerza. 
Pomidory, soczewica, orzechy połączenie naprawdę dobre. Trochę orientalne… i zaraz pomyślałam o garam masali. Ona zdecydowanie dopełniła całość. 

Dodatkowo bardzo przyjemnie się tę zupę je :).
Jak wcześniej wspomniałam talerze udekorowałam orzeszkami, więc od czasu do czasu w zupie trafia się chrupkość orzecha.

Naprawdę polecam !



Składniki:

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy;
  • 3 łyżki mielonych fistaszków;
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego;
  • ½ łyżeczki garam masala;
  • sól;
  • pieprz;
  • 2 szklanki gotowanego ryżu
  • fistaszki do dekoracji;


Wykonanie:

Ugotować wywar z warzyw lub użyć kostki bulionowej.

Do wywaru włożyć wypłukaną soczewicę i gotować do miękkości.

Dołożyć koncentrat pomidorowy. Zagotować.

Wsypać mielone fistaszki i przyprawę garam masala. Doprawić solą 
i pieprzem.

Zupę podawać z ryżem udekorowaną fistaszkami.




22 komentarze:

  1. Fajny przepis, wezmę sie i wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba pomysł z dodaniem fistaszków. Uwielbiam orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię orzechy i ich smak w różnych daniach.

      Usuń
  3. Piękny kolorek zupy :) aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łeee nie tak dawno jak we wtorek gotowałyśmy zupę pomidorową z ryżem... szkoda, że wcześniej nie było tego posta, to na pewno dodałybyśmy również fistaszki, bo to świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Jeszcze przed Wami niejedna zupa pomidorowa :)

      Usuń
  5. Ja także bardzo lubię pomidorową z soczewicą :)
    A Twoja wersja bardzo mi się podoba i bardzo mnie ciekawi jak smakuje zupa z dodatkiem fistaszków :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę egzotyczny, ale na pewno jeszcze nie raz ją powtórzę :)

      Usuń
  6. Zupka pomidorowa z ryżem - moja miłość. Ciekawy dodatek orzechów :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupełnie nowy pomysł na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis bardzo fajny . Fistaszki kuszą, a z pomidorową idealne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  9. soczewica, pomidory, ryż uwielbiam takie połączenie , nic tylko zrobić ją jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobry pomysł z dodaniem to zupy orzechów ! Ciekawa propozycja :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis, wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń