Wczoraj przyszła wiosna. Dzień
był iście w jej stylu. Za oknem pięknie, choć jeszcze mało zielonych akcentów
na drzewach, a forsycje przed moimi oknami nadal drzemią. Ale mocno zielono
było u mnie w kuchni. Wiosenna kolacja w
czterech odcieniach zieleni: sałata, ogórek, natka pietruszki i kiwi + wegeburger
z tofu i kaszy jaglanej.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
- 1 opakowanie naturalnego tofu;
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych;
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
- 2 cebule;
- 1 duży ząbek czosnku;
- sól;
- pieprz;
- olej;
- łyżeczka ziaren sezamu (do posypania)
Dodatki:
- sałata;
- świeży ogórek;
- natka pietruszki;
- kiwi;
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać i
zeszklić na oleju. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kaszę jaglaną wymieszać z
pokrojonym na małe kawałki tofu. Rozdrobnić blenderem, ale tak by masa nie była
zupełnie gładka.
Dodać cebulę, czosnek,
płatki drożdżowe i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać łyżką.
Formować kulki wielkości
dużej śliwki, obtaczać w tartej bułce i formować okrągłe kotleciki.
Smażyć na niewielkiej
ilości oleju.
Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami.
Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami.
fantastyczny pomysł na zdrowego burgera :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKiwi to ciekawy dodatek. Burger wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na dodatek kiwi!
OdpowiedzUsuńLubię łączyć wytrawne smaki z odrobiną słodyczy. Kiwi w tym przypadku sprawdziło się idealnie :)
UsuńWygląda wspaniale i tak bogato :):) No i to kiwi w środku bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie. Na pewno o wiele lepsze wegetarianskie burgery niz te dostepne w sklpepach. Mmmmniam. To bedzie moj kolejny eksperyment. Ma nadzieje ze i przy moich ograniczonych talentach kulinarnych tez sie powiedzie;-)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysł tym kiwi :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na dodanie kiwi:) Burger wygląda mega smacznie!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :-) do schrupania :-)
OdpowiedzUsuńOj, chyba zaraz się wezmę za robienie tych burgerów, bo tak kuszą...:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńTo jest WIOSENNY WEGE BURGER xD
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! :)
Dzięki !
UsuńPyszniw wygląda, chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńPolecam !
Usuńwspaniały burger,chyba będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńPrzy takich posiłkach wiosna pewnie nie da na siebie długo czekać :-)
OdpowiedzUsuńświetny burger, aż czuć wiosnę :):)
OdpowiedzUsuńTen burger jest genialny, idealny żeby zacząć wiosnę w zdrowy sposób ;)
OdpowiedzUsuńporanny-talerz.blogspot.com
Kocham wegeburgery, szczególnie tak pysznie przyrządzone! A ten dodatek kiwi intryguje, nawet bardzo :D
OdpowiedzUsuńChciałbym Ciebie również zaprosić do wzięcia udziału w mojej akcji z kuchnią roślinną: http://bit.ly/1OpULTy Pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję, coś wymyślę i chętnie się przyłączę :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na dodanie kiwi, zaskoczyłaś mnie nim;)
OdpowiedzUsuńPolecam, kiwi z burgerem smakuje doskonale :)
UsuńBurger wręcz wspaniały, nigdy jeszcze takiego kotlecika nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńAle ekstra! a to kiwi tak mi się podoba, że muszę naprawdę zrobić takiego w domu ;-)
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną sztukę ;)
OdpowiedzUsuńNawet mój mąż pochwalił przepis, a rzadko je podobne rzeczy ;)
OdpowiedzUsuń