sobota, 21 marca 2015

WEGEBURGER


Wczoraj przyszła wiosna. Dzień był iście w jej stylu. Za oknem pięknie, choć jeszcze mało zielonych akcentów na drzewach, a forsycje przed moimi oknami nadal drzemią. Ale mocno zielono było u mnie w kuchni. Wiosenna kolacja w czterech odcieniach zieleni: sałata, ogórek, natka pietruszki i kiwi + wegeburger z tofu i kaszy jaglanej.




Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 opakowanie naturalnego tofu;
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych;
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
  • 2 cebule;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej;
  • łyżeczka ziaren sezamu (do posypania)

Dodatki:
  • sałata;
  • świeży  ogórek;
  • natka pietruszki;
  • kiwi;    

Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Kaszę jaglaną wymieszać z pokrojonym na małe kawałki tofu. Rozdrobnić blenderem, ale tak by masa nie była zupełnie gładka.

Dodać cebulę, czosnek, płatki drożdżowe i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać łyżką.

Formować kulki wielkości dużej śliwki, obtaczać w tartej bułce i formować okrągłe kotleciki.

Smażyć na niewielkiej ilości oleju.

Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami.









27 komentarzy:

  1. fantastyczny pomysł na zdrowego burgera :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiwi to ciekawy dodatek. Burger wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł na dodatek kiwi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię łączyć wytrawne smaki z odrobiną słodyczy. Kiwi w tym przypadku sprawdziło się idealnie :)

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale i tak bogato :):) No i to kiwi w środku bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada przepysznie. Na pewno o wiele lepsze wegetarianskie burgery niz te dostepne w sklpepach. Mmmmniam. To bedzie moj kolejny eksperyment. Ma nadzieje ze i przy moich ograniczonych talentach kulinarnych tez sie powiedzie;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny pomysł tym kiwi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na dodanie kiwi:) Burger wygląda mega smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie wygląda :-) do schrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, chyba zaraz się wezmę za robienie tych burgerów, bo tak kuszą...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To jest WIOSENNY WEGE BURGER xD
    Wygląda znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszniw wygląda, chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały burger,chyba będę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przy takich posiłkach wiosna pewnie nie da na siebie długo czekać :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny burger, aż czuć wiosnę :):)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten burger jest genialny, idealny żeby zacząć wiosnę w zdrowy sposób ;)

    poranny-talerz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham wegeburgery, szczególnie tak pysznie przyrządzone! A ten dodatek kiwi intryguje, nawet bardzo :D
    Chciałbym Ciebie również zaprosić do wzięcia udziału w mojej akcji z kuchnią roślinną: http://bit.ly/1OpULTy Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, coś wymyślę i chętnie się przyłączę :)

      Usuń
  17. Bardzo ciekawy pomysł na dodanie kiwi, zaskoczyłaś mnie nim;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Burger wręcz wspaniały, nigdy jeszcze takiego kotlecika nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale ekstra! a to kiwi tak mi się podoba, że muszę naprawdę zrobić takiego w domu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nawet mój mąż pochwalił przepis, a rzadko je podobne rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń