wtorek, 17 marca 2015

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z BATATAMI


Muszę przyznać, że przez długi czas z batatami nie było mi po drodze. Gdy miałam pomysł na ich zagospodarowanie, to akurat nigdzie nie mogłam ich dostać. A jak leżały na sklepowych półkach to mi przechodziła ochota by je wykorzystać. I tak było przez jakiś czas. Aż w końcu nasze drogi się zeszły, było to już jakiś czas temu.




Nasze kulinarne  spotkanie  było  interesujące.  Zakochałam się prawie od pierwszego kęsa.  

Cząber jest moją ulubioną przyprawą do ziemniaków, a że bataty to słodkie ziemniaki więc cząber poszedł w ruch. Pieczone bataty z takim dodatkiem, smak interesujący, ale chyba nie mój ulubiony.  Na twarzach pozostałych domowników zachwytu również nie dostrzegłam. Każdy trochę skubnął, ale euforii nie było :(. Większość pieczonych batatów została  nietknięta.

Minę miałam nietęgą, bo szczerze mówiąc porażki kulinarne dość trudno znoszę. No, ale cóż i to trzeba czasami przełknąć. Ale poddać się w kuchni nigdy!  

Będzie bezglutenowe ciasto czekoladowe, taka zapadła decyzja. Cząber może trochę bruździć  w słodkim cieście, ale nie pozostało mi nic innego jak zrealizować plan awaryjny. Pomyślałam, że smak mąki gryczanej trochę zniweluje intensywność cząbru. I prawie się udało. Skłamałabym pisząc, że wszystko wyszło idealnie, bo tak nie było. Cząber był wyczuwalny i trochę przeszkadzał. Ale poza nim ciasto było idealne. Delikatne, aksamitne, zwarte w swej strukturze, a przy tym sprężyste i bardzo mocno czekoladowe.  Mam wrażenie, że "czekoladowość" ciasta dodatkowo podkręciły bataty.

Moje złote rady :) 
Nie dodawaj cząbru ani do batatów ani do ciasta !!!
Jak tylko nadarzy się okazja dodawaj bataty do ciasta czekoladowego !!!

Pozdrawiam,

Agnieszka

P.S. To historia z cząbrem miała miejsce kilka ciast z batatami temu. Dzisiejsze ciasto jest idealne, bez żadnej smakowej skazy.


Polecam!






Składniki:

Ciasto:
  • 1 duży batat;
  • 1-1½ szklanki mąki gryczanej;
  • ¾ szklanki cukru;
  • ½ szklanki oleju;
  • ½ szklanki mleka;
  • 2 jajka;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;


Lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
  • trochę gorącej wody: 



Wykonanie:

Ciasto:
Obrane bataty pokroić na średnie kawałki, polać niewielką ilością oleju. Wymieszać i upiec. Gdy trochę przestygną zrobić z nich puree.

Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać puree z batata i wymieszać.

Na przemian dodawać trochę mąki , trochę mleka i miksować.
Dodać proszek do pieczenia sodę i kakao. Wymieszać.
Na koniec wlać olej  i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.

Przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia  wysmarowanym olejem.
Piec ok. 50 minut w piecyku nagrzanym do 160 stopni.

Jak ciasto przestygnie polać kawowym lukrem.

Lukier:

Do miski wsypać cukier puder, stopniowo dodawać gorącą kawę  i mieszać. Lukier powinien być dość gęsty, tak żeby się wolno rozlewał na cieście.






27 komentarzy:

  1. Wow, naprawdę robi wrażenie *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) i polecam bo jest naprawdę pyszne !

      Usuń
  2. Wygląda świetnie, super pomysł na ciasto zbatatami

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie używałam batatów do wypieków... koniecznie muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak ! Jestem pewna, że jak raz zrobisz ciasto z batami, to na tym jednym razie się nie skończy :)

      Usuń
  4. Fajna historia z tym cząbrem. A ciasto wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chociaż za batatami nie przepadam, to jestem pewna, że w takiej postaci bym je polubiła, bo podoba mi się ich kompozycja z kakao ;) A jak zobaczyłam polewę, to pomyślałam, że to coś z tahini :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto zdecydowanie polecam. Mogę szczerze powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam :) A co do lukru to rzeczywiście kolor i wygląd może być mylący:)
      Do tej pory tahini nie wylądowało na żadnym moim cieście w formie polewy, a to bardzo dobry pomysł ! Muszę go wprowadzić w życie :)

      Usuń
  6. Super! Też zabieram sie do zrobienia brownies ze słodkimi ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wczoraj kupiłam bataty ! Nawet spory zapas, chciałam z nich przyrządzić kilka fajnych dań - a teraz ciasto jest tez na tej liście :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znamy to: "porażki kulinarne dość trudno znoszę", cała Angelika xD
    Generalnie bataty nam smakują ale tylko kilka paseczków bo są zdecydowanie za słodkie dla nas. Nigdy jednak nie pomyślałyśmy aby dodać je do ciasta (a przecież marchewkowe i dyniowe robi a smak batatów jest naszym zdaniem pomiędzy nimi). Zainspirowałaś nas do takiego czekoladowo-batatowego wypieku! :D Chociaż.. uwielbiamy ten pomarańczowy kolor i trochę żal zakryć go dodatkiem kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  9. polecam 100% cząber do sera twarogowego.. omnomn! :)
    A ciacho wygląda prześwietnie.. wpadłabym na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe ciasto, na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedliśmy i ...to ciasto jest przepyszne !!! Bogactwo smaków i aromatów jest cudowne. Polecamy :)
    Fani z południa pozdrawiają i dziękują za goszczenie w tym królestwie niesamowitych doznań smakowych :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najważniejsze to uczyć się na własnych błędach :)
    Ciacho wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda fenomenalnie. Z pewnością spróbuję kiedyś.

    OdpowiedzUsuń
  14. to NAJLEPSZE CIACHO jakie jadłam. aż głupio mi było sięgać po kolejne i kolejne kawałki. NIEBO W GĘBIE. Dzięki Aguś. RS

    OdpowiedzUsuń
  15. Bataty są takie slodziutkie, ciasto musi być genialne. Czaber zanotowałam; )

    OdpowiedzUsuń
  16. chyba muszę się jeszcze raz przespacerować do Biedronki po bataty... też mi kiedyś było z nimi nie po drodze, ale ostatnio coś mnie naszło na ich spróbowanie i upieczone naprawdę rewelacja w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. porywam kawałek :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy można zamiast mleka dodać wodę gazowaną? Bo niestety nie mogę mleka spożywać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać wodę albo jakieś mleko roślinne.
      Pozdrawiam

      Usuń