Deser rodem z Florydy. W mojej wersji nieco odchudzony o bitą śmietanę, ale w zamian odrobina gorzkiej czekolady. Ciasto lekkie o zdecydowanie kwaśniej nucie, która idealnie równoważy dość intensywną słodycz. Według mnie doskonała propozycja na wiosenne popołudnie. Kawałeczek ciasta i małe espresso. Polecam !
Składniki:
- 270 g ciasteczek bezglutenowych, (w standardowej wersji ciasteczka owsiane);
- 110 g masła;
- 4 jajka;
- sok z 4 limonek;
- skórka otarta z 1 limonki;
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego;
Wykonanie:
Ciasteczka zmiksować na proszek i wymieszać z roztopionym masłem.
Wyłożyć nimi dno tortownicy i
boki na wysokość 2 cm. Mocno docisnąć.
Podpiec około 10 minut w
180 stopniach.
Do mleka dodać żółtka.
Zmiksować. Dodać sok z limonek oraz
startą skórkę i jeszcze raz zmiksować.
Ubić pianę z 4 białek i
delikatnie połączyć z masą mleczno - jajeczną.
Całość przelać na
podpieczony spód i piec w 170 stopniach
ok. 30 minut.
Wystudzone ciasto, udekorować
czekoladą i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Sernik, to mój ulubiony deser, w takiej wersji chętnie spróbuję....mniam :)
OdpowiedzUsuńTak, to ciasto w smaku zdecydowanie przypomina sernik, ale jego konsystencja jest zdecydowanie lżejsza od klasycznego sernika.
UsuńDo sernika nie trzeba mnie przekonywać, z chęcią bym porwała kawałeczek ^^
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, patrząc na składniki wiem, że na pewno smakuje świetnie;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :) serdecznie polecam !
UsuńO tak, skusiłaś mnie tą słodkością w towarzystwie espresso, rozmarzyłam się :}
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJuż dawno nie piekłam sernika, narobiłaś mi apetytu :) Wygląda smakowicie !
OdpowiedzUsuńTo ja kawałeczek porywam tego smacznego serniczka.
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia są przepiękne :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńŚwietny przepis i te zdjęcia , cudnie :)
OdpowiedzUsuńNie znałyśmy tego ciacha :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńo matko :):) wygląda cudownie :):) pyszności :):)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a do tego bardzo mi się podoba wzorek wierzchni :)
OdpowiedzUsuńPrzepis super :)) Ciasto bardzo apetycznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho a zdjęcia tak piekne, że aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńsmakowity :)
OdpowiedzUsuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności. Z chęcią sięgam po kawałek :-)
OdpowiedzUsuńJa jednak jestem łasuchem, a to ciasto zdecydowanie bym pochłonęła :D
OdpowiedzUsuńsuper, że bezglutenowe - idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę taki kawałeczek ciasta i espresso ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco .... dużo bym dała w tej chwili za kawałek :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smakowicie - super, że bez glutenu :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuń