środa, 29 kwietnia 2015

KEY LIME PIE BEZ GLUTENU



Deser rodem z Florydy. W mojej wersji nieco odchudzony o bitą śmietanę, ale w zamian odrobina gorzkiej czekolady. Ciasto lekkie o zdecydowanie kwaśniej nucie, która idealnie równoważy dość intensywną słodycz.  Według mnie doskonała propozycja na wiosenne popołudnie. Kawałeczek ciasta i małe espresso.   Polecam !







Składniki:

  • 270 g ciasteczek bezglutenowych, (w standardowej wersji ciasteczka owsiane);
  • 110 g masła;
  • 4 jajka;
  • sok z 4 limonek;
  • skórka otarta z 1 limonki;
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego;





Wykonanie:

Ciasteczka zmiksować na proszek i wymieszać z roztopionym masłem.
Wyłożyć nimi dno tortownicy i boki na wysokość 2 cm. Mocno docisnąć.

Podpiec około 10 minut w 180 stopniach.

Do mleka dodać żółtka. Zmiksować. Dodać sok z limonek  oraz startą skórkę i jeszcze raz zmiksować.
Ubić pianę z 4 białek i delikatnie połączyć z masą mleczno - jajeczną.

Całość przelać na podpieczony spód i piec  w 170 stopniach ok. 30 minut. 

Wystudzone ciasto, udekorować czekoladą i włożyć na kilka godzin do lodówki.






28 komentarzy:

  1. Sernik, to mój ulubiony deser, w takiej wersji chętnie spróbuję....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ciasto w smaku zdecydowanie przypomina sernik, ale jego konsystencja jest zdecydowanie lżejsza od klasycznego sernika.

      Usuń
  2. Do sernika nie trzeba mnie przekonywać, z chęcią bym porwała kawałeczek ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasto, patrząc na składniki wiem, że na pewno smakuje świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, skusiłaś mnie tą słodkością w towarzystwie espresso, rozmarzyłam się :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Już dawno nie piekłam sernika, narobiłaś mi apetytu :) Wygląda smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja kawałeczek porywam tego smacznego serniczka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje zdjęcia są przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis i te zdjęcia , cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znałyśmy tego ciacha :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o matko :):) wygląda cudownie :):) pyszności :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie, a do tego bardzo mi się podoba wzorek wierzchni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis super :)) Ciasto bardzo apetycznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciacho a zdjęcia tak piekne, że aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Co za pyszności. Z chęcią sięgam po kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja jednak jestem łasuchem, a to ciasto zdecydowanie bym pochłonęła :D

    OdpowiedzUsuń
  16. super, że bezglutenowe - idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To ja poproszę taki kawałeczek ciasta i espresso ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo kusząco .... dużo bym dała w tej chwili za kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda niezwykle smakowicie - super, że bez glutenu :)

    OdpowiedzUsuń