Bardziej moja wersja
barszczu ukraińskiego, z dużą ilością czosnku, fasolką adzuki i obowiązkowo z jabłkiem!
W sam raz na zimowy czas.
Dania z buraków dość
często pojawiają się w mojej kuchni i na pewno będą gościć na tym blogu.
Burak oprócz smaku może
nam dużo zaproponować J
Zawiera sporą ilość kwasu
foliowego i dużo mikroelementów, wzmacnia układ krwionośny. Odkwasza organizm -
to cenne szczególnie dla mięsożerców i tych, którzy kochają słodycze. Podnosi odporność i wspomoże
nasz organizm w walce z wirusami.
Przy grypie może niekoniecznie
rosołek, bardziej barszcz czerwony a najlepiej sok z buraka.
Oczywiście to tylko część zalet buraka.
A teraz przejdźmy do
kuchni. Dobry burak to podstawa dobrego dania!
Ale dobry to znaczy jaki ?
Ja wybieram według takiego
klucza:
- Najlepiej
średniej wielkości, raczej mniejszy niż większy. Przerośnięte warzywa
zawsze wzbudzają moje obawy.
- Odmiany: Egipski, Czerwona Kula, Okrągły Ciemnoczerwony.
- Kupiony od znajomego sprzedawcy J
Składniki:
- 1 kg buraków;
- 2 marchewki;
- 1 pietruszka;
- kawałek selera;
- 4-5 średnich ziemniaków;
- 1/3 szklanki
fasolki adzuki (może być też oczywiście inna);
- 2 jabłka;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oleju;
- 1-2 łyżki octu;
- ziele angielskie;
- liść laurowy;
- pieprz;
- sól;
- natka pietruszki do posypania (o której zapomniałam robiąc zdjęcia) :(
Wykonanie:
Fasolę moczyć przez 8-10 godzin (najlepiej przez noc), rano będzie
gotowa do gotowania. Odlać wodę w której się moczyła dodać świeżą i gotować do
miękkości ok. godziny.
Buraki, marchewkę i pietruszkę obrać. Dodać ziele angielskie, liście
laurowe, pieprz, zalać wodą i wolno gotować, dodać ok. 2 łyżki octu spirytusowego po zagotowaniu.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie w
oddzielnym garnku.
Ugotowane buraki, marchewkę i pietruszkę, wyjąć z wywaru, przestudzić,
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wywar przecedzić i połączyć z warzywami.
Dodać obrane jabłka, starte na tarce o
grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę i bulion wegetariański.
Jeśli mam to dodaje bulion warzywny własnej produkcji, jeśli nie to
używam wegetariańskich bulionów gotowych. Tym razem dodałam właśnie taki (jedną
kostkę).
Wszystko gotować jakieś 3-5 minut, dodać ugotowane ziemniaki, fasolkę i dwie
łyżki oleju. Barszcz doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem, zależnie od upodobań.
Można podawać ze śmietaną lub bez. Jak kto lubi.J
To już wiem co jutro ugotuję :)
OdpowiedzUsuńJa też !
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy można użyć białej fasoli czy tylko czerwone odmiany się nadadzą?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej. Ja często używam białej drobnej albo Jasia.
Usuń