niedziela, 11 stycznia 2015

LASAGNE Z WEGETARIAŃSKIM SOSEM BOLOŃSKIM

Jak zrobić warzywną lasagne z sosem bolońskim?

Dzisiaj bez długiego wstępu. Jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Lasagne robię  od czasu do czasu, jednak zdecydowanie częściej wtedy, gdy jest sezon na pomidory. Zawsze wegetariańska. W tej wersji mięso zostało zastąpione pokruszonymi kotletami sojowymi. 

Jak zrobić warzywną lasagne z sosem bolońskim?


Składniki:

Sos boloński:
  • opakowanie kotletów sojowych;
  • 190 g  koncentratu pomidorowego;
  • jedna duża cebula;
  • cztery średnie marchewki;
  • sól;
  • pieprz;
  • natka pietruszki (ilość zależna od upodobań, ja dodaję 1/3 pęczka);
  • bazylia;
  • 1 i ½ szklanki bulionu wegetariańskiego;
  • olej

Sos beszamelowy:
  • 50 g masła;
  • 3 łyżki mąki;
  • 500 ml mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • sól;
  • pieprz;

Ciasto na domowy makaron:
  • 2 duże jajka;
  • ok. 320 g mąki pszennej;
  • sól;
  • ok. ½ szklanki ciepłej wody; 
Jak zrobić warzywną lasagne z sosem bolońskim?

Wykonanie:

Sos boloński:
Pokruszyć suche kotlety sojowe. Ja wkładam je do plastikowej torebki i kruszę za pomocą tłuczka do mięsa. Można też użyć granulatu sojowego.
W garnku zgotować bulion, dodać pokruszone kotlety i gotować do miękkości.
Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać drobno posiekaną marchewkę. Ja ścieram ją na tarce o grubych oczkach, a później jeszcze trochę siekam. Dusić na małym ogniu do miękkości. Dodać koncentrat, przyprawy i jeszcze chwilę podgrzewać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.


Sos beszamelowy:
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając najlepiej rózgą. Na koniec dodać sól i gałkę muszkatołową. 


Ciasto na makaron:
Do miski wsypać mąkę dodać jajka i sól oraz trochę wody. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ale dość zwarte. Podzielić je na równe części i cienko rozwałkować. Podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy.
Ciasto można obgotować wstępnie. Ale ja kiedyś użyłam ciasta surowego i lasagne  wyszła doskonała. Więc teraz nie obgotowuję ciasta.

Żaroodporną  prostokątną formę posmarować olejem, wlać 1/5 sosu beszamelowego, rozprowadzić go, położyć pierwszą warstwę ciasta, na cieście rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, polać kolejną częścią sosu beszamelowego itd. Na samym wierzchu powinien być płat ciasta polany tylko sosem beszamelowym.
Lasagne przykryć  folią aluminiową i piec w piecyku w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Tak mniej więcej po 30 minutach pieczenia usunąć folię. A na 10 minut przed końcem posypać żółtym serem.




2 komentarze:

  1. to danie wygląda przesmacznie. trzeba tylko PRZEŁOŻYĆ to na JĘZYK BEZGLUTENOWY. gratuluje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Postaram się to uczynić wkrótce.

      Usuń