Ostatnio na blogu były same słodkości, najwyższa pora na jakiś konkret. Szybkie i bardzo proste danie, dobre na każdą porę dnia i dla każdego.
Zazwyczaj po nie sięgam jak mam mało czasu i muszę coś szybko
upichcić. Dla wegan, wegetarian i tych co nie mogą glutenu. Myślę, że to może być też dobry początek dla tych, którzy chcą
zrezygnować z mięsa, ale trochę im żal rozstać się z jego smakiem.
Składniki:
- 2
szklanki kaszy gryczanej palonej;
- 1
szklanka czerwonej soczewicy;
- 2
+ 2 średnie cebule ;
- 3
liście laurowe;
- 1 łyżeczka cząbru;
- 1
łyżeczka gałki muszkatołowej;
- ½
łyżeczki pieprzu;
- 1
łyżeczka papryki słodkiej;
- 1-2 łyżki majeranku;
- sól;
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować w
posolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych.
Soczewicę ugotować w jak
najmniejszej ilości wody. Ja na początek nalewam ok. 1 cm więcej nad poziom
soczewicy. W razie potrzeby trochę dolewam. Czerwona soczewica bardzo szybko się gotuje, więc warto ją przypilnować.
2 cebule pokroić w kostkę
i zeszklić na oleju. Pod koniec dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Smażyć
jeszcze ok. minuty.
Cebulę z przyprawami, kaszę gryczaną i soczewicę doprawić solą i wszystko wymieszać.
Dwie cebule pokroić w
piórka, podsmażyć na oleju.
Wegańską kaszankę serwować z dodatkiem smażonej
cebuli. Ogórek kiszony najlepiej domowej roboty, idealnie komponuje się z tym daniem. Ja niestety dzisiaj go nie miałam :(
To jest genialne :)
OdpowiedzUsuńRewelacja.. Nie jadłam nigdy zwykłej kaszanki ale to wydaje się ciekawe ;) W smaku rzeczywiście przypomina tradycyjną kaszankę? I jaką to ma konsystencje bo na zdjeciu dokładnie nie widze - jest sypkie czy troche lepkie ? :)
OdpowiedzUsuńJest raczej sypka, choć można jej nadać kształt Na zdjęciu jest wyjęta z foremki i dlatego tak wygląda.
Usuń