Uwielbiam truskawki, ale
chyba jest niewiele osób, które nie podpisałyby się pod tym stwierdzeniem. Cały
rok czekam na koniec maja, kiedy na bazarach pojawiają się łubianki kipiące
truskawkami. Niestety teraz o takim widoku można sobie tylko pomarzyć.
Moja propozycja na dziś to
knedle z truskawkami i musem oczywiście z truskawek.
Kiedy pierwszy raz zajęłam
się knedlami, pomyślałam – nie będzie łatwo. No i się … pomyliłam. Robi się je
naprawdę szybko, a jak ma się pomoc … (ja zawsze mogę liczyć na moje córki), to powstają błyskawicznie. Jeden
warunek, trzeba mieć wcześniej ugotowane, potłuczone i przestudzone ziemniaki.
Jeszcze parę słów
wyjaśnienia dotyczących zdjęć. Zrobiłam
je pół roku temu, bo właśnie wtedy zaczęłam się przymierzać do pisania bloga. Jak widać musiały trochę
poczekać na swoją premierę.
Składniki:
- 1 kilogram truskawek świeżych lub mrożonych;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 kilogram ziemniaków;
- 2 jajka;
- ½ łyżeczki soli;
Wykonanie:
Ziemniaki
ugotować w osolonej wodzie i dokładnie potłuc tłuczkiem do ziemniaków (takim z
niewielkimi otworami) bądź przepuścić przez prasę .
Dodać
obie mąki, jaja, sól i zagnieść ciasto. Jeśli będzie się zbyt mocno kleiło do
rąk, to w miarę potrzeby dosypać maki pszennej. Ale trochę klejące musi być.
Nabierać
łyżką porcję ciasta, formować kulę następnie zrobić z niej placek, na środku
umieścić truskawkę i dobrze zlepić, by powstała kula. Ja na koniec obtaczam ją
jeszcze delikatnie w mące, żeby się nie przykleiła do stolnicy.
W
dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać knedle partiami. Gotować ok.5
minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Jeśli
robimy knedle z mrożonych truskawek, nie trzeba ich rozmrażać.
Mus:
Pozostałe
truskawki wrzucić do blendera (mrożone trzeba rozmrozić), dodać kilka łyżeczek brązowego cukru. Zmiksować i polać gotowe knedle.
no teraz to narobiłaś ochoty. ale bym zjadła. RS
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne :) Ciekawe czy dla bezglutenowców udałyby się gdyby zamiast mąki pszennej była jakaś inna .
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZamiast mąki pszennej można użyć tylko ziemniaczanej, wtedy będzie ciasto takie jak na kluski śląskie. Trochę inny smak, kluski są bardziej sprężyste. Nie jadłam jeszcze takiej wersji knedli, ale myślę, że warto spróbować. Wtedy proporcje ziemniaków do mąki 4:1. Sugerowałabym też, by dodać tylko jedno jajko. Myślę, że można również użyć mąki gryczanej zamiast pszennej, ale jeszcze takiej wersji nie przetestowałam, więc nie do końca wiem co by wyszło. W najbliższym czasie to uczynię i zamieszczę na blogu relację z poszukiwania idealnej receptury na bezglutenowe knedle :)
Usuń