poniedziałek, 19 stycznia 2015

PASZTET Z PIECZAREK DLA ZAPOMINALSKICH I NIE TYLKO

Pasztet z pieczarek z majerankiem.

Ostatnio zdarzyło mi się zapomnieć o pieczarkach.  Przeleżały w lodówce kilka dni. Były całkiem w porządku, straciły jednak już swoją pierwotną urodę.
Mogła powstać z nich zupa, ale szczerze mówiąc owo danie nie należy do faworytów moich dzieci. 
Staram  ułatwiać  sobie życie i unikam gotowania dwóch zup dziennie, choć czasami to czynię. Dzisiaj jednak nie miałam na to ochoty. 
Będzie pasztet. 
Ugotowałam trzy ziemniaki średniej wielkości i mogłam zabrać się do pracy.


Pasztet z pieczarek z majerankiem.


Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 3 średnie cebule;
  • 3-4 średnie ugotowane ziemniaki;
  • 1 jajko;
  • 3 ząbki czosnku;
  • tarta bułka (około 1/2 szklanki);
  • garść majeranku;
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku;
  • olej;
  • pieprz;
  • sól do smaku;

Wykonanie:

Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać pokrojone ząbki czosnku i ¾ garści majeranku. Chwilę smażyć i odstawić z ognia.

Pieczarki umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć na oleju. Odcedzić. 

Odłożyć 3-4 łyżki pieczarek, pozostałe połączyć z cebulą i zblendować.

Ziemniaki rozgnieść i połączyć z masą pieczarkowo-cebulową, jajkiem i tartą bułką, dodać przyprawy oprócz majeranku i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe pieczarki, sól do smaku i jeszcze raz wymieszać.

Masę umieścić w keksowej brytfance (¾ jej wysokości), wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze uklepać. Polać olejem (1-2  milimetrowa warstwa) i posypać obficie pozostałym majerankiem. 
Piec w temperaturze 170 stopni około godziny (bez termoobiegu).
Wyjąć z brytfanki dopiero jak będzie zupełnie zimny.

Smacznego!


Pasztet z pieczarek z majerankiem

Pasztet z pieczarek z majerankiem.

Pasztet z pieczarek z majerankiem.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie , na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń