Niby proste łatwe danie,
taki tam naleśnik, a daje nieskończenie dużo możliwości.
Moje dzieci bardzo je lubią.
W związku z tym dość często je robię. Aby nie było nudno i monotonnie wymyślam
i wypróbowuję różne połączenia smakowe.
Ostatnio u mnie w kuchni
zrobiło się „dyniowo”. Co prawda sezon na dynie już za nami. Na szczęście dynia
bardzo dobrze się przechowuje, więc spokojnie jest do dostania w każdym
warzywniaku, no może prawie w każdym. Generalnie nie trzeba się naszukać by ją
kupić. A że dynia źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin jest (B-karoten,
cynk, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B zwłaszcza B2). Warto ją jeść i cały
czas szukać nowych sposobów na jej przygotowanie.
Proponuję naleśniki
dyniowe z jabłkami duszonymi w bardzo esencjonalnym wywarze wiśniowym. Z
dodatkiem cynamonu, polane syropem z agawy (można użyć brązowego cukru).
Mam nadzieję, że moje córki
będą zachwycone. Mąż już się zachwycił :)
Jeszcze krótkie wyjaśnienie
dlaczego mini naleśniki.
Ciasto jest dość delikatne
i trudno obracać naleśniki na patelni. Jeśli ktoś posiada umiejętności podrzucania
naleśników i obracania ich w powietrzu, to można się pokusić o naleśniki w
normalnym rozmiarze. Ja niestety nie potrafię tego robić, dlatego użyłam 2 małych
patelni. Na początku odwracałam naleśniki normalnie. W trakcie smażenia wpadłam na pomysł aby odwracać je przerzucając z jednej patelni na drugą. Poszło sprawnie i bez problemu.
Naleśniki usmażone!
Naleśniki usmażone!
Życzę owocnego smażenia i
smakowania :).
Składniki:
Ciasto:
- ½
szklanki puree z pieczonej dyni:
- 1½
szklanki mąki pszennej;
- 2
jajka;
- 1
łyżka cukru waniliowego domowego (jeśli użyjecie wanilinowy to 1
łyżeczka);
- 3-4
łyżki oleju + olej do smażenia;
Nadzienie:
- 5
jabłek;
- ½
kilograma mrożonych wiśni;
- 5
goździków;
Do posypania i polania:
- syrop
z agawy lub brązowy cukier;
- cynamon;
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta
umieścić w misce dolać trochę wody i wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste
trzeba dolać więcej wody. Powinno mieć konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego.
Na patelnie wlać niewielką ilość oleju ok. niepełnej łyżeczki. Smażyć naleśniki. Ja wlewam na patelnie olej
pod co drugi naleśnik.
Wiśnie ugotować w
niewielkiej ilości wody. Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Wywar z
wiśni przelać do garnka z jabłkami, dodać goździki, przykryć i dusić, aż jabłka
będą miękkie.
Do każdego naleśnika
wkładać trochę jabłek. Złożyć naleśnik na pół, posypać cynamonem i polać
syropem z agawy.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz