piątek, 20 lutego 2015

SAŁATKA Z PIECZONEGO BURAKA I KARMELIZOWANEJ GRUSZKI



Wstyd się przyznać, ale dopiero całkiem niedawno odkryłam pieczone buraki i się nimi zachwyciłam.
Klamka zapadła! Przestałam je gotować, oczywiście pomijając barszcz czerwony.
Buraki pieczone mają niesamowity smak, znacznie bardziej intensywny od tych gotowanych. Są po prostu obłędne :)

Wczoraj upiekłam 2 kg buraków. Powstały z nich tarte buraczki do obiadu i sałatka na kolacje.

I dzisiaj właśnie o sałatce będzie.





Składniki:

  • 3-4 pieczone buraki;
  • 2 gruszki;
  • 2-3 liście lodowej sałaty;
  • syrop z agawy;

Sos:
  • 5 łyżek  oleju;
  • 5 łyżek octu balsamicznego;
  • 1-2 łyżki syropu z agawy;
  • ¼ łyżeczki chili;
  • sól;
  • pieprz;

Wykonanie:

Składniki sosu połączyć i dobrze wymieszać najlepiej rózgą. Odstawić.

Gruszki obrać pokroić na ósemki. Karmelizować na patelni w syropie z agawy, aż się przyrumienią.

Na talerzu ułożyć porwane liście lodowej sałaty, na niej pieczone buraki pokrojone w ósemki, a na wierzchu gruszki.

Wszystko polać sosem i gotowe!




8 komentarzy:

  1. Ogółem nie lubię sałatek, ale jak tak teraz patrzę to wiem, że dotychczas jadałam złe sałatki. Ta jest rewelacyjna ♥

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie :) Nie jadłam nigdy sałatki z gruszką i burakiem, ale patrząc na wszystkie składniki jestem pewna, że było to idealne połączenie :)
    A ja akurat wolę buraki gotowane niż pieczone :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie :) Sałatka musi być słodziutka, chętnie polałybyśmy ją jogurtem naturalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super połączenie smakowe :) podoba mi się :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię buraki pod każdą postacią, ale z gruszką kusząca propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie pieczone dania! mam tylko problem z tym octem balsamicznym,nie mogę się do niego przekonać!czy istnieją jakieś wersje łagodne dla opornych? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet balsamiczny to ocet balsamiczny , nie słyszałam o jakieś jego wersji light. Na pewno jego smak zależy od długości leżakowania. Myślę, że możesz zastąpić ocet balsamiczny octem winnym.

      Usuń
  7. Cudowna sałatka. Wygląda bardzo apetycznie i jestem ciekawa jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń