środa, 4 lutego 2015

FLACZKI Z BOCZNIAKÓW


Nie przepadam za zimą, w ogóle nie lubię zimna. Nieustannie szukam sposobów by się rozgrzać i jakoś przeczekać ten chłodny czas.

Byle do wiosny!

Jednym z takich sposobów są rozgrzewające potrawy, szczególnie zupy. Gorące, aromatyczne, często pojawiają się w mojej kuchni w te zimowe miesiące. Jedną z nich jest dzisiejsza propozycja - flaczki z boczniaków.
W ciągu pół godziny mamy smaczne danie, które rozgrzeje nas w te chłodne dni.


Jak zrobić flaczki z boczniaków?

Składniki:

  • 300 g boczniaków;
  • 2 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • kawałek korzenia selera;
  • 3 ząbki czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie);
  • garść majeranku;
  • 3 liście laurowe;
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego;
  • ½ łyżeczki kurkumy;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej;
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego;
  • ½ łyżeczki papryki chili (opcjonalnie);
  • bulion warzywny domowy lub 1 kostka bulionu warzywnego ekologicznego;
  • sól;
  • olej;

Wykonanie:

Boczniaki umyć i wysuszyć. Pokroić w paseczki. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, tak aby się przyrumieniły.

Na patelni podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir pokrojony w cieniutkie paseczki.

Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki. Wrzucić do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie,  wlać ok. ¾ litra wody i dodać kostkę bulionową. Ugotować tak, aby warzywa były jędrne.

Do ugotowanego wywaru z warzywami dodać boczniaki, czosnek, imbir, pozostałe przyprawy, 2 łyżki oleju. Gotować 5-7 minut. Doprawić solą do smaku.

Podawać z listkami świeżej natki pietruszki.






Jak zrobić flaczki z boczniaków?

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam boczniakowe flaczki, robię bardzo podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis :) Muszę go wypróbować .

    OdpowiedzUsuń
  3. Palce lizać. Zjadłabym z wielką chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować, bo wygląda bardzo smakowicie. Zapisuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń