poniedziałek, 23 lutego 2015

CZERWONA + CZARNA CZYLI SAŁATKA Z KAPUSTY


Kapusta czerwona +  czarna porzeczka i prawie mamy sałatkę.
Szczerze mówiąc jest to moja ulubiona jej wersja. A powstała przez przypadek, jak to czasami bywa :)



Któregoś razu w niedzielne przedpołudnie zabrałam się za przygotowanie obiadu. Jak dobrze pamiętam, miały być kotlety sojowe, kasza gryczana no i właśnie sałatka. Taka wegetariańska odmiana polskiego obiadu.


Wydawało mi się, że wszystkie składniki mam, ale niestety tylko mi się tak wydawało. Ostatnie 2 jabłka, które czekały na sałatkę zostały zjedzone. 
Cóż było robić. Nie specjalnie miałam czas na wizytę w sklepie. Nie pozostało nic innego tylko kombinować. Oczywiście mogłam pozostać przy wersji kapusta + cebula. I pewnie też by dobrze smakowała. Ale w tej sałatce najbardziej lubię tę owocową nutę.

W zamrażarce miałam czarne porzeczki i wiśnie. Wiśnie odpadały w przedbiegach, bo były z pestkami. Zostały czarne porzeczki.

Muszę powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę, choć przyznam, że przypadkowy. Sałatka wyszła  po prostu pyszna. 

Oczywiście najlepsze są świeże owoce, mrożone też mogą być, a czasami nawet domowy dżem. Właśnie on  wylądował w mojej  dzisiejszej propozycji.

Próżno szukałam w sklepie mrożonych porzeczek. Choć kiedyś kilka razy je kupowałam. Inne owoce są, a porzeczek aktualnie brak , przynajmniej w mojej okolicy :(

Ostateczna wersja sałatki zawiera i jabłka i porzeczki. Nic dodać nic ująć. Spróbujcie nie pożałujecie !


Składniki:

  • ½ średniej główki czerwonej kapusty;
  • 2 jabłka;
  • 100 g czarnych porzeczek lub 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki;
  • 1 mała cebula;
  • ocet;
  • pieprz;
  • sól;
  • olej;

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, wrzucić do gotującej wody i gotować ok. 5 minut. Odcedzić i dodać łyżkę octu. Wymieszać

Jabłka obrać, pokroić w paski.

Na patelnię wlać trochę oleju (2-3 łyżki), wrzucić jabłka, porzeczki i 2 łyżeczki brązowego cukru albo dżem porzeczkowy (wtedy cukru nie dodawać).

Poddusić jakieś 5-10 minut i połączyć z kapustą.

Cebulę drobno pokroić i sparzyć. Dodać do sałatki.

Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Najlepiej sałatkę odstawić na godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. 


23 komentarze:

  1. Za pierwsze zdjecie daje OSKARA!- a przepis wyprobuje - ciekawy.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Pozdrawiam serdecznie .

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja daję Oskara za całokształt tego bloga !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. przez przypadek wychodzą często najlepsze przepisy i to jest wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie jest jak piszesz :) Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  5. Za WSZYSTKIE zdjęcia oskara :) Bardzo fajnie zamieszałaś z tą sałatką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Bardzo lubimy czerwoną kapustę i surówki z niej a już szczególnie w połączeniu z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiej nie jadłam, ale to połączenie składników musiało być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj ! Serdecznie polecam.

      Usuń
  8. Bardzo fajna wersja tej sałatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kapusta obowiązkowa przy niedzielnym obiedzie :) Muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pięknie. A jedzenie powinno być piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym z chęcią taka surówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio naszła mnie ochota na surówkę z kapusty i świetnie się składa, że natrafiłam na ten przepis :) bardzo ciekawi mnie to połączenie z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajna wersja na surówkę :)

    OdpowiedzUsuń