sobota, 21 lutego 2015

NIC PROSTRZEGO CZYLI KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO


Jeśli w domu zawieruszy się jedno dojrzałe awokado. Tak dojrzałe, że nie może już dłużej czekać. Nie pozostaje nic innego jak zrobić prosty krem czekoladowy, który jest doskonałą, znacznie zdrowszą alternatywą dla nutelli. 
A, że w każdym domu są łasuchy, to krem tak jak szybko powstał, tak szybko zniknie :).




Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado:
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady;
  • 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego;
  • ½ łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej:

lub
  • 2 łyżeczki zmielonych orzechów laskowych;


Wykonanie:

Awokado rozgnieść widelcem lub zblendować, dodać czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i cukier. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły i krem był gładki. Dodać skórkę pomarańczową lub zmielone orzechy laskowe. Jak kto woli :)

Jeśli krem od razu nie zniknie, można go wstawić na pół godziny do lodówki. Wtedy jego konsystencja będzie idealna do rozsmarowania na kanapce.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie słodkie mikstury z awokado :) Twoja wygląda idealnie, kremowo i słodko :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardziej smaczniej się nie da! :D Uwielbiamy awokado i wszystko co z nim związane :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Z awokado jest pyszny krem :P. Moja ulubiona wersja to: awokado+banan+karob. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Połączenie awokado z czekoladą jest przegenialne! :)

    OdpowiedzUsuń