Jeśli w domu zawieruszy się
jedno dojrzałe awokado. Tak dojrzałe, że nie może już dłużej czekać. Nie pozostaje nic
innego jak zrobić prosty krem czekoladowy, który jest doskonałą, znacznie zdrowszą alternatywą dla nutelli.
A, że w każdym domu są łasuchy, to krem tak jak
szybko powstał, tak szybko zniknie :).
- 1 dojrzałe awokado:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady;
- 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego;
- ½ łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej:
lub
- 2 łyżeczki zmielonych orzechów laskowych;
Wykonanie:
Awokado rozgnieść widelcem lub zblendować, dodać czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i cukier. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły i krem był gładki. Dodać skórkę pomarańczową lub zmielone orzechy
laskowe. Jak kto woli :)
Jeśli krem od razu nie zniknie, można go wstawić na pół godziny do
lodówki. Wtedy jego konsystencja będzie idealna do rozsmarowania na kanapce.
Uwielbiam takie słodkie mikstury z awokado :) Twoja wygląda idealnie, kremowo i słodko :):)
OdpowiedzUsuńTaki krem bym zjadla ;)
OdpowiedzUsuńBardziej smaczniej się nie da! :D Uwielbiamy awokado i wszystko co z nim związane :P
OdpowiedzUsuńZ awokado jest pyszny krem :P. Moja ulubiona wersja to: awokado+banan+karob. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Połączenie awokado z czekoladą jest przegenialne! :)
OdpowiedzUsuń