środa, 18 lutego 2015

MOJA ULUBIONA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY



Wczoraj świeciło piękne słońce, a dzisiaj znów zimno i ponuro. Ta zima by mogła się w końcu zdecydować i dać sobie już spokój ze swoimi podrygami. Mam nadzieję,  że już nic "ciekawego"w tym roku  nie wymyśli.



Dzisiejsza moja propozycja jest idealna na takie ponure i zimne dni. Jest pyszna, doskonale rozgrzewa, również dostarcza nam wielu cennych składników.
Soczewica jest cennym źródłem białka, węglowodanów, błonnika. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, C, kwas foliowy oraz  magnez, fosfor, żelazo, wapń, potas i sód. 
Posiada niski indeks glikemiczny. Pomaga radzić sobie z niedokrwistością, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. 

Cóż chcieć więcej, pozostaje ją często jeść  :)



Składniki:

  • 1 ½ szklanki czerwonej soczewicy;
  • 3 średnie cebule;
  • 2 średnie pietruszki;
  • ½ opakowania mrożonych marchewek mini;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • 4-5 liści laurowych;
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżka cząbru;
  • 1 łyżka majeranku;
  • 1 łyżka tymianku;
  • ½ łyżki oregano;
  • chili ilość zależna od upodobań;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej;

Wykonanie:

Wlać do garnka olej 5-6 łyżek. Cebulę posiekać drobniutko, wrzucić do garnka i zeszklić.
Dobrze wypłukaną soczewicę wrzucić do cebuli, smażyć 2-3 minuty cały czas mieszając.

Dodać rozdrobniony czosnek, marchewkę, pokrojoną pietruszkę ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wszystko ok. dwoma litrami wody i gotować bez przykrycia ok. 20 minut.

Jak warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane dodać wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy.

Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.





14 komentarzy:

  1. Zupa wygląda przepysznie, idealnie gęsto i zawiera wszystko co lubię :) Spośród strączków to chyba właśnie czerwoną soczewicę lubię najbardziej w zupach :)
    A co do wczorajszego słońca, to towarzyszący mu wiatr i mróz nie pozwolił mi się nim cieszyć :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam zupę z czerwonej soczewicy, w ogóle uwielbiam czerwona soczewicę w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Soczewica to jest to co uwielbiamy . Fantastyczne połączenie przypraw, na pewno zupa jest pyszna :) Będziemy gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czerwona soczewica jest przepyszna :) Uwielbiamy na jej bazie pasztety! ale w zupach też często ląduje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię takie gęste i sycące zupy, te z strączkami szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. koniecznie zrobię taką zupę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam serdecznie :)

      Usuń
  7. Bardzo lubię takie zupy, choć sama nigdy nie dodaję przypraw popularnych w Polsce, na przykład nie mam nigdy w domu majeranku, ziela angielskiego, czy liści laurowych. Chyba muszę to zmienić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie ! Ja nie wyobrażam sobie mojego gotowania bez tych przypraw. Majeranek wprost uwielbiam :)

      Usuń
  8. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam soczewicy. A zupka wygląda naprawdę dobrze, więc może się skuszę ;)

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie zrobiłem nic z soczewicy. Twój blog zachęca :). Powoli zmierzam w kierunku ograniczenia mięsa, ale jest to ciężko walka :). Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo bardzo lubię soczewicę, w każdej postaci, odsłonie i często !

    OdpowiedzUsuń