Dość często piekę roślinne pasztety. Różne warzywa,
różne przyprawy i różne połączenia. Tym razem zrobiłam pasztet z dyni z
ziemniakami i papryką chili. Wyszedł naprawdę smaczny, a powstał w
międzyczasie.
Miałam kilka zaległych
prac domowych, niespecjalnie zajmujących ale koniecznych do zrobienia. Właśnie
między jednym a drugim zajęciem upiekłam pasztet i nim się obejrzałam gotowy stał
na stole.
Serdecznie polecam!
Składniki:
- ½
dyni hokkaido (ok. ½ kg);
- 3-4
ziemniaki;
- 2
średnie cebule;
- 1
duży ząbek czosnku;
- 1
jajko;
- 1
mała średnia papryka chili;
- ¼
łyżeczki cynamonu;
- płaska
łyżeczka przyprawy garam masala;
- 5
łyżek tartego chleba żytnio-pszennego (może być bułka tarta zwykła albo bezglutenowa);
- olej;
- pieprz czarny;
- sól;
Wykonanie:
Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić w
niewielkie kawałki, polać olejem wymieszać i upiec. W przypadku dyni hokkaido
nie trzeba zdejmować skórki.
Ziemniaki ugotować.
Dynię i ziemniaki przestudzić
i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Cebulę drobno pokroić i
zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty
przez praskę.
Do masy dyniowo –
ziemniaczanej dodać cebulę z czosnkiem, drobniutko pokrojoną papryczkę chili, jajko,
tarty chleb i wszystkie suche przyprawy.
Wszystko dobrze wymieszać
i doprawić do smaku solą.
Masę umieścić w keksowej
brytfance (¾ jej wysokości), wyłożonej papierem do pieczenia
posmarowanym olejem i posypanym bułką tartą. Dobrze uklepać i wygładzić. Polać
olejem (1 milimetrowa warstwa).
Piec w temperaturze 160
stopni około godziny (bez termoobiegu).
Pasztet wyjąc z brytfanki
jak będzie zupełnie zimny.
Wyglada swietne! Nie moge sie doczekac by zrobic ten przepis!
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie. Na pewno bede musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuń