Gdy za oknem zimno i pada
śnieg, przychodzi ochota na coś rozgrzewającego i sycącego. U mnie dzisiejszy
obiad będzie właśnie taki. Spaghetti z grochowym sosem z dodatkiem warzyw i wędzoną papryką. Do tego ciepły pikantny kompot wiśniowy.
Składniki:
- 300 g suchego żółtego grochu;
- 1 duża marchewka;
- 1
pietruszka;
- 2
duże cebule;
- 1
łyżeczka wędzonej papryki;
- 2
łyżeczki suszonej bazylii;
- 3 liście laurowe;
- papryka chili (opcjonalnie)
- sól;
- pieprz;
- olej
- 1
opakowanie spaghetti.
Wykonanie:
Groch namoczyć, najlepiej
na noc. Rano odlać wodę, nalać nowej, dodać liście laurowe i ugotować. Przecedzić. Płyn zostawić, będzie potrzebny do rozcieńczenia sosu.
Marchewkę i pietruszkę
ugotować w niewielkiej ilości wody.
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju;
Wszystko umieścić w jednym
naczyniu i zblendować na gładką masę. Dodać wędzoną paprykę, sól,pieprz i połowę bazylii. Wmieszać. Dolać taką ilość wody grochowej, aby masa miała konsystencję sosu.
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić pozostałą bazylię chwilę smażyć.
Porcję ugotowanego spaghetti nałożyć na talerz, polać sosem i wykończyć polewając odrobiną oleju z
bazylią.
Idealny do tego dania jest ciepły kompot wiśniowy z goździkami i odrobiną chili.
Przepis w następnym
poście.
wygląda pysznie, rzeczywiście na obecną pogodę idealne :) nie wiem już czy mam większą ochotę na makaron czy na kompot!
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne :) świetny przepis.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam, ugotowałam, palce lizać. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten sos grochowy :P Całość wygląda bardzo smakowicie :) Uwielbiam takie proste i zdrowe dania :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam sosu grochowego, ale wydaje mi się, że jest wart uwagi:)
OdpowiedzUsuńCałe danie prezentuje się świetnie;)
Bardzo dziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńBardzo dziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńTreściwy sos - idealny do makaronu, danie wygląda super, spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńTreściwy sos - idealny do makaronu, danie wygląda super, spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis! groch jest bardzo wdzięczny w obróbce
OdpowiedzUsuńja często robię puree, ale ten sos jest godny uwagi
wypróbuję :)