poniedziałek, 9 lutego 2015

SPAGHETTI Z SOSEM GROCHOWYM I WĘDZONĄ PAPRYKĄ


Gdy za oknem zimno i pada śnieg, przychodzi ochota na coś rozgrzewającego i sycącego. U mnie dzisiejszy obiad będzie właśnie taki.  Spaghetti  z grochowym sosem z dodatkiem warzyw  i wędzoną papryką.  Do tego ciepły pikantny kompot wiśniowy.


Składniki:

  • 300 g suchego żółtego grochu;
  • 1 duża marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 2 duże cebule;
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki;
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii;
  • 3 liście laurowe;
  • papryka chili (opcjonalnie)
  • sól;
  • pieprz;
  • olej
  • 1 opakowanie spaghetti.


Wykonanie:

Groch namoczyć, najlepiej na noc. Rano odlać wodę, nalać nowej, dodać liście laurowe i ugotować. Przecedzić. Płyn zostawić, będzie potrzebny do rozcieńczenia sosu.

Marchewkę i pietruszkę ugotować w niewielkiej ilości wody.

Cebulę pokroić  i zeszklić na oleju;

Wszystko umieścić w jednym naczyniu i zblendować na gładką masę. Dodać wędzoną paprykę, sól,pieprz i połowę bazylii. Wmieszać. Dolać taką ilość wody grochowej, aby masa miała konsystencję sosu.

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić pozostałą bazylię chwilę smażyć.

Porcję ugotowanego  spaghetti nałożyć na talerz, polać sosem  i wykończyć polewając odrobiną oleju z bazylią.

Idealny do tego dania jest ciepły  kompot wiśniowy z goździkami i odrobiną chili.

Przepis w następnym poście.




10 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, rzeczywiście na obecną pogodę idealne :) nie wiem już czy mam większą ochotę na makaron czy na kompot!

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być przepyszne :) świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam, ugotowałam, palce lizać. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się ten sos grochowy :P Całość wygląda bardzo smakowicie :) Uwielbiam takie proste i zdrowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie jadłam sosu grochowego, ale wydaje mi się, że jest wart uwagi:)
    Całe danie prezentuje się świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Treściwy sos - idealny do makaronu, danie wygląda super, spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Treściwy sos - idealny do makaronu, danie wygląda super, spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny przepis! groch jest bardzo wdzięczny w obróbce
    ja często robię puree, ale ten sos jest godny uwagi
    wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń